Rezistența la antibiotice la bacterii – un nou mecanism descoperit

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Rezistența la antibiotice la bacterii

Mulți oameni au fost, la un moment dat în viața lor, tratați pentru o infecție bacteriană cu o doză de antibiotice. Acesta este de obicei un tratament rapid și eficient, dar uneori câteva bacterii învață să supraviețuiască și să devină „rezistente” la antibiotic. Rezistența la antibiotice, cum poartă denumirea acest fenomen, este o provocare majoră în domeniul sănătății, iar cercetătorii caută în mod constant noi antibiotice pentru a combate aceste bacterii în evoluție. Recent, o echipă de la Universitatea din Danemarca de Sud a descoperit un nou mecanism pe care l-am putea folosi pentru a viza astfel de bacterii rezistente.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie ce poate dezvolta rezistența la antibiotice prin formarea de biofilme, care sunt comunități complexe de bacterii care formează împreună un „film” protector ce împiedică antibioticele să ajungă la bacterii.

Antibiotice

Persistența și rezistența la antibiotice

Antibioticele sunt medicamente care omoară sau inhibă creșterea microbilor, inclusiv bacteriile și fungii (ciupercile) [...]

Cercetătorii au descoperit un grup de trei gene în bacteriile P. aeruginosa care, atunci când sunt activate, împiedică formarea biofilmelor. Important, ei au descoperit, de asemenea, că stresarea bacteriilor prin țintirea peretelui celular bacterian, un strat protector unic în jurul unei bacterii, ar putea activa aceste gene și ar putea preveni formarea biofilmului. Deoarece celulele umane nu au un perete celular bacterian, putem lua un antibiotic care atacă acel perete celular fără să ne îngrijorăm că ne-ar deteriora accidental propriile celule.

Înțelegerea evoluției bacteriene reprezintă cheia pentru atenuarea efectelor negative ale infecțiilor. Încetinirea dezvoltării de noi antibiotice bacteriene poate potența o epidemie sau chiar o pandemie globală. În timp ce tratamentul P. aeruginosa la pacienți prin stresarea peretelui celular nu a fost încă testat, acesta deschide ușa către o altă opțiune potențială de tratament care ar putea fi critică în lupta împotriva infecțiilor bacteriene rezistente.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii