Micul Nor al lui Magellan ar putea avea un frate ascuns

publicat de Florin Mitrea
32 vizualizări
Micul Nor al lui Magellan

Locuitorii din emisfera sudică sunt familiarizați cu Norii lui Magellan, cele două galaxii pitice vecine ale Căii Lactee. Pe cerul senin al nopții, Marele și Micul Nor al lui Magellan apar ca două pete de lumină.

De-a lungul timpului și în numeroase culturi, au existat legende despre acești nori. De exemplu, potrivit legendelor aborigenilor australieni, aceste pete de lumină reprezintă un cuplu în vârstă care campează în apropierea unui râu. Pentru poporul Sotho din Africa de Sud, ei sunt urme ale unor animale celeste.

În zilele noastre, știm că acești nori sunt două galaxii vecine, membre ale Grupului Local, din care face parte și Calea Lactee, galaxia noastră. Ambii Nori ai lui Magellan au fost intens studiați de astronomi, cu scopul de a înțelege cum diferă alte galaxii față de galaxia noastră.

Recent, o echipă de astronomi a făcut o descoperire interesantă: Micul Nor al lui Magellan este format, de fapt, din două galaxii, nu dintr-o singură galaxie. În cadrul studiului, oamenii de știință au observat deplasarea hidrogenului gazos în cadrul Micului Nor al lui Magellan cu ajutorul telescopului ASKAP din vestul Australiei. Ei au descoperit că această mișcare era în concordanță cu două componente diferite: o componentă se deplasa cu viteza de 170 km/s, iar cealaltă componentă se deplasa mai lent.

Pe baza rezultatelor obținute, astronomii au tras concluzia că Micul Nor a lui Magellan este format din două galaxii, situate una în spatele celeilalte, așa cum vedem noi din direcția noastră de observare. Galaxia din spate este situată la 16.000 de ani-lumină depărtare față de galaxia din față – aproximativ 1/12 din distanța totală dintre Pământ și Micul Nor al lui Magellan.

Sunt necesare mai multe studii suplimentare pentru a stabili cu exactitate dacă aceste două componente sunt cu adevărat două galaxii separate sau dacă ele au constituit inițial o singură galaxie, care apoi s-a separat în două galaxii datorită interacțiunilor cu Marele Nor al lui Magellan.

Micul Nor al lui Magellan

Micul Nor al lui Magellan (NGC 292) este o galaxie pitică localizată în apropierea Căii Lactee, la o distanță de circa 200.000 de ani-lumină. Ea are un diametru de circa 7.000 de ani-lumină și conține mai multe sute de milioane de stele. Masa totală a Micului Nor al lui Magellan este de aproximativ șapte miliarde de mase solare.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii