Malaria – cercetătorii dezvoltă un nou vaccin cu ARN mesager

publicat de Florin Mitrea
19 vizualizări
Malaria, o boală tropicală

Malaria rămâne unul dintre obiectivele importante ale programelor de prevenire a bolilor, mai ales în contextul creșterii rezistenței față de medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea acestei boli. Cu toate acestea, un vaccin eficient și disponibil pe scară largă încă se lasă așteptat.

Însă, în cadrul unui nou studiu publicat în Nature Immunology, cercetătorii raportează că au dezvoltat un nou vaccin cu ARN mesager (ARNm) care a indus un răspuns imunitar specific la nivelul ficatului șoarecilor, prin activarea celulelor T cu memorie hepatice. Aceste celule controlează primele stadii ale infecției și previn îmbolnăvirea.

Anterior, au mai fost produse și alte vaccinuri împotriva malariei, așa cum este RTS,S/AS01, pe baza unor peptide, însă eficacitatea acestora a fost limitată. Vaccinul RTS,S/AS01 acționează doar în intervalul scurt dintre infectare și tranziția parazitului din piele în ficat. Acest interval este foarte redus, de doar 2-3 ore.

Echipa de cercetători s-a inspirat de pe urma succesului vaccinurilor cu ARNm utilizate în timpul pandemiei de COVID-19. „Prin utilizarea unui vaccin cu ARN mesager, putem codifica o proteină întreagă, ceea ce înseamnă că limfocitele T cu memorie se pot lega de mai multe situsuri antigenice”, spune Lauren Holz, microbiolog și imunolog la Universitatea din Melbourne, Australia, coautoare a studiului.

Vaccinul conține o secvență de ARN mesager pentru proteina ribozomală L6 (RPL6) – o proteină bine conservată a lui Plasmodium. Această proteină este exprimată frecvent în perioada de incubarea a parazitului la nivelul ficatului; la om, această perioadă este de aproximativ o săptămână.

Celulele T cu memorie din ficat sunt esențiale pentru eficacitatea vaccinului. Prin includerea unui adjuvant de natură glicolipidică modificat chimic – alfa-galactozilceramidă (αGC) -, vaccinul cu ARNm provoacă o ușoară inflamație la nivelul ficatului, care apoi determină un răspuns imunitar robust din partea limfocitelor T cu memorie.

Cercetătorii au test noul vaccin pe șoareci, împreună cu alte vaccinuri disponibile pentru malarie. Animalele tratate cu vaccinul cu ARNm au prezentat a acumulare semnificativă a celulelor T cu memorie la nivelul ficatului și au putut rezista infecției cu sporozoiți, care declanșează primele stadii ale infecției cu Plasmodium. Mai important, noul vaccin a fost eficient și la animalele infectate anterior cu malarie – un obstacol ce nu a fost depășit de vaccinurile anterioare.

Sursa: The Scientist

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii