O nouă familie de bacterii cu potențial farmacologic

publicat de Florin Mitrea
21 vizualizări
O nouă familie de bacterii cu potențial farmacologic

Majoritatea antibioticelor utilizate în medicina umană provin din produse naturale derivate din bacterii sau alte microorganisme. De aceea, noile bacterii cu potențial farmacologic reprezintă o sursă promițătoare de compuși activi pentru tratarea unor boli precum cancerul sau infecțiile virale.

O echipă de cercetători de la Helmholtz Institute for Pharmaceutical Research Saarland (HIPS) a izolat o familie complet nouă de bacterii cu un potențial ridicat de a produce substanțe active. Cercetătorii și-au publicat descoperirile în revista Chem.

Se știe de multă vreme că agenții patogeni de natură bacteriană dezvoltă tot mai multă rezistență la produsele farmaceutice. Cu toate acestea, din anii 1980 nu au mai fost descoperite ingrediente active noi care să combată rezistența patogenilor gram-negativi pe termen lung. În afară de factorii de sorginte economică, acest lucru se datorează și faptului de dezvoltarea de noi antibiotice este extrem de dificilă.

Cercetătorii de la HIPS se concentrează pe puțin studiatele mixobacterii ca sursă de substanțe active noi. Aceste bacterii prădătoare produc agenți antimicrobieni pentru a ataca alte microorganisme și a le utiliza ca sursă de hrană. Echipa a reușit să izoleze o familie de mixobacterii anterior necunoscută, care prezintă un potențial biosintetic și farmaceutic ridicat.

Până de curând, ordinul mixobacteriilor conținea șapte familii, la care se adaugă acum familia Pendulisporaceae, cu patru reprezentanți. Noile tulpini au fost descoperite în solurile din Filipine și Zambia. Speciile din noua familie diferă morfologic de toate mixobacteriile cunoscute anterior și se caracterizează printr-o sporulație tipică pentru alt gen de bacterii, streptomicetele.

„Familia Pendulisporaceae arată trăsături morfologice ale streptomicetelor, dar, din punct de vedere filogenetic, aparține cu siguranță de mixobacterii. Această combinație este unică și sperăm să aflăm mai multe despre stilul de viață complex la mixobacteriilor din această familie.” – dr. Ronald Garcia, microbiolog senior la Departamentul de Produse Microbiene Naturale de la HIPS

Noile bacterii cu potențial farmacologic

Pe baza analizelor genetice, cercetătorii au mai descoperit că noua familie de bacterii are un potențial enorm de a produce substanțe naturale. Descoperirea acestor bacterii a crescut cu 9% numărul de amprente genetice (clustere de gene biosintetice) ale produselor naturale sintetizate de mixobacterii.

Produsele naturale constituie puncte de plecare promițătoare pentru dezvoltarea multor terapii. În domeniul antibioticelor, peste 70% dintre substanțele active aprobate sunt produse naturale sau derivați ai acestora.

Unele dintre moleculele identificate în cadrul acestui studiu arată o bună activitate antibacteriană și antifungică, precum și proprietăți antivirale, în condiții de laborator. În viitor, bacteriile din familia Pendulisporaceae și produșii naturali pe care îi secretă vor fi studiați mai amănunțit și vor fi identificate noi potențiale medicamente. Șansele de reușită sunt destul de mari: 98% dintre familiile de clustere genetice din noile tulpini sunt amprente de produse naturale care nu mai figurează în alte baza de date publice.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii