Vampirismul bacterian, un fenomen nou-descoperit

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Vampirismul bacterian, un fenomen nou-descoperit

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington, Statele Unite, a descoperit că bacteriile sunt atrase de partea lichidă a sângelui (serul sanguin), care conține nutrienți pe care bacteriile îi pot folosi ca hrană. Vampirismul bacterian, cum a fost denumit acest fenomen, este întâlnit chiar și la unele dintre cele mai periculoase bacterii din lume.

Una dintre substanțele de care bacteriile par a fi atrase în mod special este serina, un aminoacid întâlnit în sângele uman, dar și în băuturile proteice. Descoperirile, publicate în revista eLife, oferă noi perspective asupra apariției infecțiilor sanguine și a posibilităților de tratare a acestora.

Bacteriile care infectează sângele pot fi letale”, spune Arden Baylink, profesor la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității de Stat din Washington. „Am observat că unele bacterii care provoacă infecții sanguine comune detectează o substanță chimică din sângele uman și înoată către aceasta.”

Autorii studiului au descoperit cel puțin trei tipuri de bacterii atrase de serul uman: Salmonella enterica, Escherichia coli și Citrobacter koseri. Aceste bacterii sunt cauza principală a decesului oamenilor cu boală inflamatorie intestinală – aproximativ 1% din populației. Acești pacienți prezintă adesea hemoragii intestinale ce pot constitui puncte de intrare a bacteriilor în fluxul sanguin.

Vampirismul bacterian în acțiune

Cu ajutorul unui microscop performant, cercetătorii au simulat sângerarea intestinală prin injectarea unor cantități microscopice de ser uman și au observat cum bacteriile navighează către sursă. Răspunsul a fost rapid: bacteriile cauzatoare de boli au avut nevoie de mai puțin de un minut pentru a găsi serul.

În cadrul studiului, cercetătorii au determinat că Salmonella prezintă un receptor proteic special, denumit Tsr, care îi permite bacteriei să sesizeze serul și să de îndrepte către acesta. Cu ajutorul unei tehnici numite cristalografie proteică, echipa a putut observa atomii proteinei interacționând cu serina din ser. Oamenii de știință cred că serina este unul dintre compușii chimici din sânge pe care bacteria îi sesizează și consumă.

Prin descoperirea modului în care bacteriile pot detecta sursele de sânge, ar putea fi dezvoltate medicamente care să blocheze această abilitate. Aceste medicamente ar putea îmbunătăți viețile persoanelor cu boală inflamatorie intestinală, care prezintă un risc ridicat de infecții ale sângelui.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii