Extinderea terenurilor agricole amenință mii de specii

publicat de Florin Mitrea
200 vizualizări
Orezărie

Nevoia tot mai crescută de hrană a umanității este satisfăcută în detrimentul a mii de specii, care au și ele nevoie de spațiu pentru a trăi.

Până în anul 2050, oamenii ar putea avea nevoie de încă 3,35 milioane de kilometri pătrați de teren agricol. Convertirea acestor habitate naturale, care adunate ating suprafața Indiei, va îndepărta peste 17.000 de specii de vertebrate din habitatele lor, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Nature Sustainability.

Însă regândirea modului în care hrana este cultivată ar putea minimiza aceste impacturi, spune expertul în conservare David Williams, de la Universitatea din Leeds, Anglia. ”Putem hrăni planeta fără a produce pagube foarte mari.”

Pentru a stabili cum s-ar putea realiza acest lucru, Williams și colegii săi au identificat mai întâi habitatele cel mai probabil a fi transformate în noi terenuri agricole. Apoi echipa a calculat cantitatea de hrană necesară pentru susținerea creșterii estimate a populației din 152 de țări și a cartografiat unde vor fi crescute culturile în fiecare dintre aceste țări, pe baza schimbărilor de folosință a terenurilor din trecut. Până în 2050, cele 13 milioane de kilometri pătrați de teren agricol din lume vor trebui să se extindă cu 26%, conform estimărilor echipei. Cea mai mare parte a creșterii este concentrată în Africa subsahariană și în Asia de Sud și Sud-Est.

Cercetătorii au suprapus aceste estimări cu hărțile de distribuție a aproape 20.000 de specii de păsări, amfibieni și mamifere. Majoritatea acestor specii ar putea pierde o parte din habitat, însă echipa estimează că 1.280 de specii ar putea pierde cel puțin 25% din habitat, în timp ce 96 de specii ar putea pierde 75% din acesta.

Revizuirea întregului sistem global de producere a hranei ar putea duce la anularea tuturor acestor pierderi de biodiversitate, spun cercetătorii. Astfel de schimbări includ: îmbunătățirea randamentului culturilor, tranziția spre o dietă mai bogată în plante, înjumătățirea cantităților de hrană aruncate la gunoi și creșterea importurilor de alimente în țările unde extinderea agriculturii amenință cele mai multe specii. Implementarea acestor patru măsuri ar duce la reducerea suprafeței terenurilor agricole cu 3,4 milioane de kilometri pătrați până la mijlocul secolului și ar face ca numai 33 de specii să-și piardă mai mult de un sfert din habitatul lor natural.

Atingerea acestui țel ar putea fi un lucru imposibil din punct de vedere politic, spune Williams, însă unele schimbări mai puțin agresive ar putea să aibă și ele un impact semnificativ. Lumea trebuie să-și hrănească populația în creștere, însă acest lucru poate fi realizat în mod sustenabil.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign