De ce echinocțiul de toamnă nu cade în aceeași zi în fiecare an?

publicat de Florin Mitrea
70 vizualizări
Frunze toamna

Toamna este chiar după colț pentru toată lumea din emisfera nordică, în timp ce locuitorii din emisfera sudică se pregătesc pentru vremea mai caldă de primăvară. În funcție de partea lumii în care trăim, sezonul se va schimba fie pe 22 septembrie, fie pe 23 septembrie, deoarece echinocțiul de toamnă nu durează o zi întreagă. De fapt, el este definit de poziția Pământului și Soarelui la un anumit moment în timp.

Fusurile orare nu sunt singura sursă de confuzie cu privire la data echinocțiului. Complicându-ne și mai mult calendarul, echinocțiul de toamnă poate avea loc oricând între 21 și 24 septembrie.

În data de 23 septembrie, la ora 1:04 GMT, Soarele se va intersecta cu ecuatorul celest, adică linia imaginară care proiectează în spațiu ecuatorul Pământului. În acel moment, emisfera nordică și emisfera sudică vor primi cantități egale de lumină solară, iar lungimile zilei și nopții vor fi aproximativ egale pe tot globul.

În cea mai mare parte a anilor, echinocțiul are loc pe 22 sau 23 septembrie. Totuși, din când în când, echinocțiul de toamnă poate fi pe 21 sau pe 24 septembrie. Acest lucru se întâmplă deoarece lungimea anului calendaristic (365 de zile) nu este egală cu timpul de care Pământul are nevoie pentru a efectua o rotație completă în jurul Soarelui (365,25 de zile). Pentru a compensa această diferență, fiecare al patrulea an din calendar este an bisect, adică luna februarie are 29 de zile în loc de 28 de zile.

Cu toate acestea, anii bisecți nu fac ca echinocțiile să cadă la aceeași dată. Datele echinocțiilor și solstițiilor se pot schimba cu una sau două zile în decursul timpului, ceea ce face ca datele de început ale sezoanelor să se modifice și ele.

Ultima dată când echinocțiul de toamnă a fost pe 21 septembrie a fost cu peste o mie de ani în urmă, iar ultimul echinocțiu căzut în ziua de 24 septembrie a fost în anul 1931. În acest secol, echinocțiul de toamnă va fi de două ori în ziua de 24 septembrie – în anii 2092 și 2096. Următoare zi de 24 septembrie în care va cădea echinocțiul de toamnă va fi în anul 2303.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii