Consumul de cafea poate reduce riscul de cancer

publicat de Florin Mitrea
5 vizualizări
Consumul de cafea poate reduce riscul de cancer

Consumul de cafea și ceai ar putea fi asociat cu reducerea riscului de dezvoltare a cancerului la nivelului capului și gâtului. Acestea sunt concluziile unei noi meta-analize, care a evaluat mai mult de zece studii de specialitate.

Cancerele de cap și gât se clasează pe locul șapte în privința răspândirii la nivel global, incidența lor fiind mai crescută în țările cu venituri mici și medii. O analiză anterioară a relației dintre aceste cancere și consumul de cafea sau ceai a dus la rezultate neconcludente.

Pentru a clarifica această asociere, cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au analizat 14 studii elaborate de oamenii de știință din consorțiul INHANCE (International Head and Neck Cancer Epidemiology). Participanții la aceste studii au oferit informații detaliate despre consumul de cafea cofeinizată, cafea decofeinizată și ceai, sub forma numărului de cești de cafea pe zi, săptămână, lună sau an.

„Deși au existat cercetări anterioare asupra consumului de cafea și ceai și a riscului redus de cancer, acest studiu a evidențiat efectele diferite ale acestora, inclusiv observația că chiar și cafeaua decofeinizată a avut un impact pozitiv”, a declarat Yuan-Chin Amy Lee, profesor asociat la Divizia de Sănătate Publică din cadrul Departamentului de Medicină și Familie al Universității din Utah. „Obișnuințele legate de cafea și ceai sunt destul de complexe, iar aceste constatări susțin nevoia de mai multe date și studii suplimentare despre impactul pe care cafeaua și ceaiul îl pot avea asupra reducerii riscului de cancer.”

Atunci când cercetătorii au reunit datele de la 9.548 de pacienți cu cancer de cap și gât și 15.783 pacienți de control (fără cancer), au descoperit că, în comparație cu cele care nu au consumat cafea, persoanele care au băut mai mult de 4 căni de cafea cu cofeină pe zi au avut șanse cu 17% mai mici de a dezvolta cancer la cap și gât, în general, cu 30% mai puține  șanse de a dezvolta cancer bucal și cu 22% mai puține șanse de a dezvolta cancer de gât. Băutul a trei până la patru căni de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc cu 41% mai mic de cancer hipofaringian (un tip de cancer localizat în partea inferioară a gâtului).

Consumul de cafea decofeinizată a fost asociat cu o reducere cu 25% a riscului de cancer al cavității bucale. Consumul de ceai a fost asociat cu o șansă cu 29% mai mică de cancer hipofaringian. De asemenea, consumul de o ceașcă sau mai puțin de ceai pe zi a fost asociat cu un risc cu 9% mai mic de cancer la cap și gât și un risc cu 27% mai mic de cancer hipofaringian, dar consumul a mai mult de o ceașcă a fost asociat cu riscuri mai mari cu 38% de cancer laringian.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii