Ceaiul verde îmbunătățește sănătatea intestinului

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări
Cană cu ceai

Potrivit unui studiu recent la care au participat persoane ce prezentau factori de risc de boli cardiace, consumul de extract de ceai verde timp de patru săptămâni poate reduce nivelul glucozei din sânge și poate îmbunătăți sănătatea intestinului, reducând fenomenele inflamatorii. Acesta este primul studiu care investighează dacă proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului verde pot reduce riscurile pentru sănătate asociate cu sindromul metabolic, o boală care afectează milioane de oameni în fiecare an.

„Există numeroase dovezi ale faptului că un consum crescut de ceai verde este asociat cu niveluri sănătoase ale colesterolului, glucozei și trigliceridelor, însă nu au exitat studii care să stabilească o legătură între aceste beneficii și sănătatea intestinului”, spune Richard Bruno, autor senior al studiului și profesor de nutriție umană la Universitatea de Stat din Ohio, S.U.A.

Evaluarea clinică a inclus 40 de persoane și a fost urmarea unui studiu din anul 2019 care a dezvăluit că sănătatea intestinului este asociată cu reducerea obezității și a riscurilor pentru sănătate la șoarecii care au primit suplimente cu ceai verde.

În mod neașteptat, noul studiu a constatat că extractul de ceai verde reduce, la rândul său, inflamarea și permeabilitatea intestinului la persoanele sănătoase, precum și nivelul glucozei din sânge.

La persoanele cu sindrom metabolic sunt întâlniți cel puțin trei dintre cei cinci factori asociați cu bolile de inimă, diabetul și alte probleme de sănătate – grăsimea de pe abdomen, tensiunea arterială crescută, nivelul scăzut al colesterolului HDL (colesterolul bun), nivelul crescut al glucozei sanguine și al trigliceridelor. Dificultatea în privința sindromului metabolic este faptul că factorii de risc sunt doar puțin modificați și nu necesită un tratament medicamentos, deși ei reprezintă un risc crescut pentru sănătate.

Participanții la evaluarea clinică – 21 persoane cu sindrom metabolic și 19 persoane sănătoase – au consumat, timp de 28 de zile, extract de ceai  verde bogat în compușii cu proprietăți antiinflamatorii denumiți catechine. Doza zilnică a fost echivalentul a cinci căni de ceai verde. Pe parcursul evaluării, participanții au urmat o dietă săracă în polifenoli – compuși antioxidanți naturali întâlniți în fructe, legume, ceaiuri și condimente -, astfel încât aceste substanțe să nu interfereze cu efectele ceaiului verde.

Rezultatele au arătat că nivelurile glucozei sanguine erau semnificativ mai reduse după administrarea extractului de ceai verde, comparativ cu nivelurile de după placebo. Reducerea fenomenelor inflamatorii de la nivelul intestinului în urma tratamentului de ceai verde a fost stabilită printr-o analiză care a arătat o reducere a proteinelor proinflamatorii din probele de materii fecale. Utilizând o tehnică de analiză a raportului dintre zaharurile din urină, cercetătorii au constatat că permeabilitatea intestinului s-a redus la toți participanții la studiu.

Permeabilitatea intestinului permite bacteriilor intestinale și altor substanțe toxice să pătrundă în fluxul sanguin și să stimuleze astfel inflamațiile cronice.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii