Cea mai mare colecție de specii de plante din lume

publicat de Florin Mitrea
127 vizualizări
Grădina Botanică din Leipzig

Leipzig poate însemna pentru viitorul taxonomiei plantelor ceea ce Greenwich a însemnat pentru fusul orar până în anul 1972: orașul de referință pentru corecta denumire științifică a plantelor.

Printr-o remarcabilă activitate de cercetare, directorul Grădinii Botanice a Universității din Leipzig, dr. Martin Freiberg, și colegii de la iDiv și UL au alcătuit ceea ce acum este cea mai mare și mai completă listă cu denumirile științifice ale tuturor speciilor de plante cunoscute de pe planetă. Catalogul din Leipzig al Plantelor Vascule (LCVP) actualizează și extinde cunoștințele despre denumirile speciilor de plante și ar putea înlocui Lista Plantelor (TPL) – un catalog creat de Grădinile Botanice Regale din Londra, care, până acum, a fost cea mai importantă sursă de informații pentru cercetările din lumea plantelor.

„În activitatea mea zilnică de la grădina botanică, vin în contact cu denumiri de specii care nu sunt clare, unde listele de referință existente au lipsuri”, a declarat Freiberg. „Întotdeauna aceasta înseamnă cercetări suplimentare, fapt care îți consumă din timpul dedicat activităților specifice și limitează  exactitatea cercetărilor. Am dorit să elimin acest obstacol pe cât posibil.”

Cu un total de 1.315.562 de denumiri științifice, LCVP este cel mai mare catalog din lume care descrie plantele vasculare. Freiberg a adunat informațiile accesibile din bazele de date relevante, le-a armonizat și a standardizat denumirile din listă conform celor mai bune criterii. Pe baza altor 4.500 de studii, el a investigat discrepanțe precum diferitele ortografii și sinonime. A mai adăugat alte mii de noi specii la listele deja existente – specii identificate în ultimii ani, în principal datorită descoperirilor rapide din tehnicile de analiză genetică.

LCVP cuprinde acum 351.180 de specii de plante vasculare și 6.160 de hibrizi naturali din 13.460 de genuri, 564 de familii și 84 de ordine. De asemenea, cuprinde toate sinonimele și furnizează alte detalii taxonomice. Aceasta înseamnă că baza de date conține cu peste 70.000 mai multe specii și  subspecii decât TPL. Aceasta din urmă nu mai a fost actualizată din anul 2013, ceea ce o face incredibil de depășită petru a fi utilizată în activitatea de cercetare, conform spuselor lui Freiberg.

„Aproape orice domeniu din cercetarea plantelor depinde denumirea corectă din punct de vedere științific”, a declarat dr. Marten Winter de la iDiv. „Știința modernă deseori combină seturi de date din diferite surse. Trebuie să știm cu exactitate la care specie se face referire, pentru a nu compara merele cu portocalele și pentru a nu face greșeli neintenționate.”

Utilizarea LCVP ca referință va oferi cercetătorilor un grad ridicat de certitudine și reducerea  confuziilor. Toate acestea vor duce la creșterea încrederii în rezultatele cercetărilor.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign