Ce este Paradoxul Fermi?

publicat de Florin Mitrea
130 vizualizări
Galaxia

Paradoxul Fermi (sau Paradoxul lui Fermi) descrie aparenta contradicție dintre lipsa dovezilor privind existența vieții extraterestre și faptul că, în mod logic, aceasta ar fi trebuit să fie descoperită până acum.

Numit după fizicianul italian Enrico Fermi, câștigător al Premiului Nobel, care este considerat uneori ”arhitectul bombei atomice”, paradoxul are la bază o conversație între celebrul om de știință și colegii săi de la Laboratorul Național Los Alamos, din S.U.A., care a avut loc în anul 1950, în legătură cu inundarea presei cu rapoarte privind OZN-urile.

Se spune că Fermi ar fi efectuat câteva calcule sumare pentru a estima răspândirea tehnologiei asemănătoarea celei umane în univers. Pe baza cifrelor brute, el ar fi susținut că Pământul ar fi trebuit să fie vizitat de extratereștri până acum.

Ecuația lui Drake

În afară de ecuația lui Fermi, există o altă ecuație mai detaliată, stabilită de astronomul american Frank Drake în anul 1961, pentru a provoca o dezbatere la o întâlnire inaugurală a programului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).

Ecuația sugerează că numărul de civilizații suficient de aproape de noi pentru a fi detectate poate fi bazat pe o combinație de statistici. Aceasta include numărul de planete care pot susține viața și șansele ca formele de viață extraterestre să-și dezvolte capacictatea și dorința de a transmite informații care să acopere distanțe vaste într-un interval de timp rezonabil.

În jumătatea de secol care a trecut de când a fost sugerat Paradoxul Fermi, oamenii au învățat multe lucruri despre diversitatea exoplanetelor și a stelelor lor. Cu toate acestea, încă suntem departe de a emite judecăți precise despre apariția vieții pe alte planete.

Unde sunt extratereștrii?

Astăzi există numeroase ”soluții” potențiale la Paradoxul lui Fermi, inclusiv explicații cum ar fi:

  • supraestimăm răspândirea vieții inteligente în univers;
  • supraestimăm dorința unei forme de viață de a transmite voit informații;
  • informațiile sunt deja aici, doar că noi nu le putem vedea sau înțelege;
  • informațiile au fost aici și ar putea fi din nou aici, dar oamenii nu au ascultat suficient de mult pentru a le detecta;
  • oamenii sunt primii care au ajuns la stadiul de dezvoltare interstelară și este prea devreme pentru a detecta alte civilizații.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii