Există mai mulți mușchi care ar putea primi titulatura de cel mai mare mușchi. Depinde dacă ne referim la masa sau la suprafața acestora. Însă pentru titlu de cel mai mic mușchi există un singur candidat.
Mușchii noștri scheletici sunt atașați de oase prin intermediul tendoanelor. Ei ne ajută să ne mișcăm și să ne menținem postura verticală. Unii mușchi, cum sunt cei care ne ajută să zâmbim sau să ne flexăm degetele, au doar câțiva centimetri lungime, în timp ce mușchii coapselor sunt mari și groși.
Mușchiul fesier mare (mușchiul gluteu mare sau gluteus maximus) este cel mai mare mușchi din punct de vedere al masei. Acest mușchi se întinde de la partea superioară a pelvisului până la osul femural și reprezintă 12-13% din masa totală a mușchilor piciorului. Mușchiul fesier mare este utilizat atunci când ne ridicăm de pe scaun sau când urcăm o pantă. El trebuie să fie suficient de puternic pentru a putea mișca greutatea întregii părți superioare a corpului.
În mod interesant, mușchiul gluteu mare de la oameni este mai mare decât cel de la maimuțe, cel puțin raportat la mărimea corpului. Unii oameni de știință susțin că această mărime mare reprezintă o adaptare la anumite cerințe ale posturii bipede. De exemplu, mușchiul fesier mare este esențial pentru urcatul scărilor sau pentru alergatul în poziție verticală.
Mușchiul lat dorsal al spatelui (mușchiul latissimi dorsi) este cel mai mare mușchi din corp din punct de vedere al suprafeței. Există doi mușchi latissimi dorsi, câte unul de fiecare parte a coloanei vertebrale. Acești mușchi lați și plați acoperă alți mușchi din partea mijlocie și inferioară a spatelui. Potrivit unui studiu din anul 2022, publicat în International Journal of Morphology, mușchiul latissimi dorsi de la un adult mediu măsoară circa 18 cm în lățime și 36 cm în lungime; grosimea sa este de doar 1,3 cm.
De cealaltă parte a spectrului mărimii mușchilor omului, mușchiul scăriței sau stapedius (un mușchi din interiorul urechii) este cel mai mic mușchi din corp. El are o lungime de doar 5 milimetri. Stapedius se atașează de scăriță, unul dintre micile oase ale urechii medii, care transmite vibrațiile sonore de la nivelul pavilionului urechii până la nervul auditiv. Contracția mușchiului stapedius atenuează mișcările scăriței, prevenind vătămarea nervului din cauza sunetelor prea puternice.
Cu alte cuvinte, acest mușchi minuscul stabilizează scărița, împiedicând vibrațiile prea violente ale acesteia. Mușchiul se contractă involuntar ca răspuns la sunetele de un anumit volum. Dacă nu se contractă deloc sau se contractă doar la sunete foarte puternice, poate fi un semn de pierdere a auzului.
Mușchiul fesier mare este cel mai mare mușchi raportat la masă, iar mușchiul lat dorsal al spatelui este cel mai mare mușchi raportat la suprafață. Mușchiul scăriței (stapedius) este cel mai mic mușchi din corpul uman.
Sursa: Live Science