Structura sistemului muscular al omului

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Sportiv încordându-și mușchii

Sistemul muscular este o colecție complexă de țesuturi, fiecare îndeplinind anumite funcții. Adesea, sistemul muscular este analizat împreună cu sistemul osos, fiind numit sistemul musculo-scheletic.

Studierea componentelor sistemului muscular, inclusiv diferitele tipuri de țesuturi conjunctive, este o cale bună de înțelegere a mișcării corpului.

Mușchii scheletici

Mușchii scheletici și țesutul muscular scheletic sunt primele structuri care ne vin în minte atunci când de gândim la mușchi. Țesutul muscular scheletic este un țesut muscular gros, optimizat pentru contractarea și mișcarea părților corpului. 

Țesuturile musculare scheletice sunt adesea asociate cu părțile sistemului muscular care se află sub controlul nostru conștient. Cantitate semnificativă de vase de sânge și nervi din țesutul scheletic ajută la contracție, prin care mușchii de trag tendoane și oase, provocând mișcarea scheletului.

Mușchii netezi

Țesuturile musculare netede sunt adesea asociate cu controlul subconștient al diferitelor sisteme din organism. Țesutul muscular neted este asociat cu stomacul și intestinele și cu sistemul urinar. Țesuturile musculare netede controlează fluxul sanguin în organele majore și îndeplinesc roluri-cheie în reglarea tensiunii arteriale.

Tendoane dure

Tendoanele conectează mușchii scheletici de oasele pe care aceștia le pun în mișcare. Tendoanele sunt atât puternice, cât și flexibile și foarte rezistente la tragere și rupere. Cu toate acestea, tendoanele pot suferi întinderi sau răni dacă sunt suprasolicitate. 

Sportivii sunt predispuși să-și rupă tendonul lui Ahile, care conectează mușchiul gambei de osul din călcâi. Întinderile pot fi destul de dureroase și pot necesita intervenții chirurgicale.

Ligamente flexibile

Un ligament este materialul fibros care conectează două oase ce sunt puse în mișcare de mușchii scheletici. Ele asigură stabilitate oaselor atât în timpul mișcării mușchilor scheletici, cât și în timpul repausului. Ligamentele sunt strâns legate de sistemul muscular. 

Funcționarea articulațiilor și gama de mișcare sunt controlate de ligamente. Multe ligamente se găsesc în genunchi. O leziune comună a genunchiului apare la ligamentul încrucișat anterior în timpul opririlor sau răsucirilor bruște.

Țesutul adipos

Țesutul adipos este o altă componentă-cheie a sistemului musculo-scheletic. Țesutul adipos este un țesut conjunctiv care stochează energie sub formă de celule adipoase și amortizează articulațiile. Este important în protejarea articulațiilor în timpul contracțiilor musculare scheletice solicitante, cum ar fi în sport și alte exerciții fizice intense. Inima și alte organe majore sunt protejate de țesutul adipos. Prea mult țesut adipos crește riscul unor probleme de sănătate precum diabetul.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii