Canabisul medicinal reduce durerea și nevoia de analgezice opiacee la pacienții cu cancer

publicat de Florin Mitrea
210 vizualizări
Cânepă

Un studiu recent privind beneficiile aduse de canabisul medicinal pacienților bolnavi de cancer a descoperit că durerea a fost redusă semnificativ, împreună cu alte simptome legate de cancer, consumul de analgezice a fost redus, în timp ce efectele secundare au fost minimale. Așadar, potrivit autorilor studiului, canabisul medicinal poate fi considerat o alternativă la medicamentele analgezice prescrise de obicei pacienților oncologici.

Durerea, depresia, anxietatea și insomnia sunt principalele cauze ale suferințelor pacienților bolnavi de cancer în timpul terapiilor și pot chiar duce la înrăutățirea situației medicale.

”În mod tradițional, durerea cauzată de cancer este tratată cu analgezice opiacee, însă unii medici oncologi percep tratamentele cu opiacee drept periculoase, fiind astfel necesare terapii alternative”, spune David Meiri, profesor asistent la Institutul de Tehnologie Technion din Israel și autor al studiului. ”Studiul nostru este primul care analizează beneficiile posibile ale canabisului medicinal pentru durerea cauzată de cancer la pacienții oncologici.”

Nevoia unui tratament alternativ

După ce au discutat cu mai mulți pacienți bolnavi de cancer, care căutau soluții alternative pentru ameliorarea durerilor și simptomelor produse de boală, cercetătorii au fost dornici să evalueze beneficiile potențiale ale canabisului de uz medical.

”Am întâlniți numeroși pacienți cu cancer care ne-au întrebat dacă tratamentul cu canabis medicinal le poate aduce beneficii sănătății”, spune Gil Bar-Sela, coautor al studiului și profesor asociat la Centrul Medical Ha’Emek din Afula, Israel. ”Evaluarea preliminară a cercetărilor existente ne-a dezvăluit că nu se cunoșteau prea multe despre eficacitatea sa, mai ales în privința tratării durerii cauzate de cancer, iar informațiile deja disponibile nu erau concludente.”

Cercetătorii au recrutat oncologi certificați, care puteau prescrie tratament medical autorizat cu canabis medicinal pacienților bolnavi de cancer. Acești medici oncologi au recomandat acest studiu pacienților interesați și au prezentat caracteristicile bolii lor.

”Pacienții au completat chestionare anonime la începutul tratamentului, apoi de mai multe ori pe parcursul a șase luni. Am adunat informații despre o serie de factori, inclusiv durerea, consumul de analgezice, simptome, probleme sexuale și efecte secundare”, spune Bar-Sela.

Simptome îmbunătățite

Analiza informațiilor obținute a arătat că multe rezultate s-au îmbunătățit, fiind înregistrată o reducere a durerii și simptomelor produse de cancer. Mai mult, s-a redus utilizarea opiaceelor și a altor analgezice. De fapt, aproape jumătate dintre participanții la studiu și-au întrerupt tratamentul cu analgezice la șase luni după tratamentul cu canabis medicinal.

”Canabisul medicinal a fost sugerat drept un posibil remediu pentru pierderea apetitului, însă majoritatea pacienților din cadrul studiului au pierdut în greutate. […] Am descoperit că funcția sexuală s-a îmbunătățit la majoritatea bărbaților, dar s-a înrăutățit la majoritatea femeilor”, spun autorii.

Cercetătorii ar dori ca studiile viitoare să aprofundeze și să analizeze eficacitatea canabisului medicinal la diferite grupuri de pacienți cu cancer.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii