Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, începând cu anul 1993, pentru a crește gradul de conștientizare a celor două miliarde de oameni care trăiesc fără a avea acces la o sursă sigură de apă. Este vorba despre luarea de măsuri pentru a aborda criza globală a apei.
Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este sprijinirea atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.
Tema din acest an este apa subterană.
Ce este apa subterană?
Apa subterană este apa găsită în acviferele de sub pământ, care sunt formațiuni geologice formate din roci, nisipuri și pietrișuri ce rețin cantități substanțiale de apă. Apele subterane alimentează izvoarele, râurile, lacurile și zonele umede și se infiltrează în oceane. Ele sunt realimentate în principal din ploaie și zăpadă.
De ce este importantă apa subterană?
Cea mai mare parte a apei proaspete lichide din lume se află în subteran. Viața nu ar fi posibilă în lipsa apei subterane. Majoritatea regiunilor aride din lume depind în întregime de apa subterană.
Acviferul subteran furnizează o proporție mare a apei utilizate pentru băut, spălat, producția de alimente și procesele industriale. De asemenea, apa freatică este esențială pentru buna funcționare a ecosistemelor, cum sunt zonele umede și râurile.
Supraexploatarea apei subterane poate duce la instabilitatea terenului și la subzistență, iar în regiunile de coastă, la pătrunderea apei marine în subteran.
De ce ar trebui să ne pese de apa subterană?
Apa subterană este utilizată în exces în multe domenii, în care apa este extrasă din acvifere care se realimentează de la apa din precipitații. Această suprautilizare duce la epuizarea resurselor.
Apa subterană este poluată în multe zone, iar remedierea acesteia este adesea un proces lung și costisitor. Aceasta crește costurile prelucrării apei subterane și, uneori, chiar împiedică utilizarea acesteia.
În alte locuri, nu cunoaștem câtă apă se află sub pământ, ceea ce înseamnă că există riscul de a eșua în gospodărirea acestei resurse vitale.
Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a resurselor de apă subterană vor fi esențiale pentru supraviețuire și adaptarea la schimbările climatice și pentru a satisface cerințele unei populații în creștere.
Ce putem face în legătură cu apa subterană?
Apa subterană a avut întotdeauna o importanță critică, însă aceasta nu a fost pe deplin recunoscută. Trebuie se protejăm apa freatică de poluare și să o utilizăm durabil, menținând un echilibru între nevoile umane și cele ale planetei.
Rolul vital al acviferelor subterane în sistemele de alimentare cu apă, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice trebuie să se reflecte în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.
Mesaje-cheie ale campaniei Zilei Mondiale a Apei din 2022
- apa subterană este invizibilă, dar impactul său este vizibil peste tot;
- aproape toată apa proaspătă în stare lichidă se află în subteran, susținând sursele de apă potabilă, sistemele sanitare, fermele agricole, industria și ecosistemele;
- ceea ce se întâmplă la suprafață are un impact în subteran; trebuie să introducem în sol numai compuși inofensivi, biodegradabili și să utilizăm apa cât mai eficient posibil;
- apa subterană nu ține seama de frontiere; trebuie să conlucrăm pentru gestionarea resurselor de apă transfrontaliere;
- nu putem gestiona ceea ce nu măsurăm; apa subterană trebuie explorată pe îndelete, analizată și monitorizată;
- apa subterană va juca un rol critic în adaptarea la schimbările climatice; trebuie să protejăm acviferele subterane și să menținem un echilibru între nevoile noastre și cele ale planetei.
Sursa: WorldWaterDay.org.