Vulcanul Momotombo scuipă gaze toxice în atmosferă

publicat de Florin Mitrea
8 vizualizări
Vulcanul Momotombo din Nicaragua

Vulcanul Momotombo este un stratovulcan activ situat pe țărmul nordic al Lacului Managua din Nicaragua. Vulcanologii care au analizat zona în anul 1902 au numit vulcanul „teroarea care fumegă”. Momotombo este un vulcan relativ tânăr, cu o vârstă de aproximativ 4.500 de ani. Altitudinea sa este de 1.250 de metri deasupra nivelului mării.

Vulcanul Momotombo a avut câteva erupții în ultimii 500 de ani, inclusiv o erupție masivă în anul 1610, care a declanșat un cutremur ce a distrus orașul Leon din apropiere. Rezidenții orașului au fost relocați și au construit orașul Leon de astăzi, al doilea cel mai mare oraș din Nicaragua. Ruinele vechiului oraș au fost incluse în patrimoniul universal UNESCO.

În prezent, vulcanul se află într-o fază de erupție și a înregistrat două erupții însemnate în noiembrie 2015 și februarie 2016. Înainte de acestea, el nu mai erupsese din anul 1905. Cu toate acestea, după anul 2021 nu a mai fost înregistrată vreo activitate vulcanică semnificativă, potrivit Global Volcanism Program.

Momtombo aruncă frecvent în atmosferă nori de vapori de apă și gaze toxice, precum hidrogenul sulfurat, mai ales în anii de dinainte și de după erupție. Aceste gaze au colorat în galben versantul vulcanului în decursul miilor de ani.

Vulcanul Momotombo face parte din Arcul Vulcanic Central-American, care se întinde de-a lungul coastei de vest a continentului, din Mexic până în Panama, și este înconjurat de alți vulcani mai mici, cum este stratovulcanul denumit Momotombito, cu o înălțime de 350 de metri, situat pe o insulă din mijlocul Lacului Managua.

Zona din jurul lui Momotombo este plină de deschizături numite fumarole, prin care gazele vulcanice și aburul se ridică la suprafață. Drept urmare, în anul 1983 cea mai mare parte a zonei înconjurătoare a fost transformată în centrală geotermală, care generează electricitate pe baza activității din subteran.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign