Vitamina B5 (acidul pantotenic): surse, beneficii și deficiență

publicat de Florin Mitrea
233 vizualizări
Surse de vitamina B5

Vitamina B5 sau acidul pantotenic este vitală pentru o viață sănătoasă. La fel ca toate vitaminele din complexul B, vitamina B5 ajută organismul să convertească hrana în energie. Acidul pantotenic se găsește, în mod natural, în numeroase alimente.

Beneficiile vitaminei B5

Vitamina B5 oferă o multitudine de beneficii pentru corpul uman. Ea se întâlnește în celule sub formă de coenzima A (CoA), care este vitală pentru multe reacții chimice.

„Acidul pantotenic este utilizat, de obicei, în combinație cu alte vitamine din complexul B”, spune dr. Sherry Ross, de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, S.U.A. Alte vitamine din grupul B sunt: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B12 (cobalamina) și acidul folic.

Vitaminele B transformă carbohidrații în glucoză, care este utilizată drept combustibil pentru producerea energiei. De asemenea, aceste vitamine ajută organismul să utilizeze grăsimile și proteinele și sunt importante pentru menținerea sănătății sistemului nervos, ochilor, pielii, părului și ficatului.

Vitamina B5 ajută la formarea globulelor roșii, a hormonilor sexuali și a celor implicați în  gestionarea stresului, la menținerea sănătății tractului digestiv, la procesarea altor vitamine (în special riboflavina) și la sinteza colesterolului.

Suplimentele cu vitamina B5 (sub formă de pantetină) ajută și ele la reducerea nivelului colesterolului, potrivit unui studiu efectuat în anul 2011 de către Princeton Longevity Center și publicat în Nutrition Research.

Un studiu efectuat de Asahikawa Medical College din Japonia a arătat că pantetina ar putea fi benefică pentru prevenirea angiopatiei diabetice.

Alte beneficii ale acidului pantotenic, care au fost sugerate, dar nu au fost dovedite științific, includ îmbunătățirea simptomelor legate de ADHD, artrită, probleme ale pielii, alcoolism, alergii, căderea părului, astm, probleme cardiace, tulburări pulmonare, leziuni ale nervilor, colită, infecții oculare, convulsii, afecțiuni ale rinichilor, depresie, probleme diabetice, dureri de cap, hiperactivitate, tensiune arterială scăzută, insomnie, iritabilitate, scleroză multiplă, distrofie musculară și crampe musculare.

Surse de vitamina B5

Unele surse bune de vitamina B5 sunt ciupercile, leguminoasele, avocado, laptele, ouăle, varza, organele (ficatul și rinichii), cartofii albi și dulci, cerealele integrale și drojdia. La acestea se adaugă broccoli, peștele, crustaceele, puiul și iaurt.

Centrul Medical al Universității din Maryland (S.U.A.) spune că cele mai bune surse de vitamina B5 includ drojdia de bere, porumbul, conopida, varza kale, roșiile, mazărea, alunele, soia, semințele de floarea soarelui, homarul și somonul.

De câtă vitamină B5 avem nevoie?

Există foarte puține informații despre cantitatea de vitamină B5 necesară și nu există o doză zilnică recomandată. Potrivit U.S. National Library of Medicine, aportul zilnic recomandat este următorul:

  • vârsta 0-6 luni: 1,7 mg/zi;
  • vârsta 7-12 luni: 1,8 mg/zi;
  • vârsta 1-3 ani: 2 mg/zi;
  • vârsta 4-8 ani: 3 mg/zi;
  • vârtsa 9-13 ani: 4 mg/zi;
  • vârsta >13 ani: 5 mg/zi.

Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de acid pantotenic, conform indicațiilor medicale.

Deficiența de vitamina B5

Deficiența de vitamina B5 este foarte rară și poate apărea doar la persoanele cu malnutriție severă. Cel mai frecvent simptom al deficienței de acid pantotenic este starea generală de rău. Efectele secundare pot include, de asemenea, iritabilitate, insomnie, vărsături, depresie, dureri de stomac și infecții ale căilor respiratorii superioare.

Deficiența poate provoca, de asemenea, încetinirea creșterii, simptome neurologice și anemie, deși acestea sunt mai puțin frecvente.

Nu a fost asociată nicio afecțiune cu deficiența de vitamină B5, iar celulele par a nu fi afectate de aceasta. Pentru a-și reface stocul de acid pantotenic, celulele își pot conserva conținutul de pantotenat prin reciclarea pantotenatului obținut din alte molecule degradate.

Supradozaj și efecte secundare

Deoarece vitamina B5 este solubilă în apă, excesul este filtrat la nivelul rinichilor și este eliminat prin urină. Nu există niveluri toxice cunoscute pentru vitamina B5.

O doză foarte ridicată de acid pantotenic (10-20 mg/zi) poate provoca diaree, potrivit Universității de Stat din Oregon, S.U.A.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign