Vaccinul împotriva cancerului este la câțiva ani distanță

publicat de Florin Mitrea
72 vizualizări
Flacon cu vaccin

Cofondatorii companiei farmaceutice BioNTech, care, în colaborare cu Pfizer, a dezvoltat un vaccin cu ARN mesager eficient împotriva COVID-19, preconizează că un vaccin împotriva cancerului ar putea fi disponibil pe scară largă în acest deceniu.

„Da, credem că un leac împotriva cancerului sau care să schimbe viețile pacienților cu cancer este aproape de realizare”, a declarat prof. Ozlem Tureci într-un interviu la BBC.

Vaccinul împotriva cancerului, care va avea la bază descoperirile realizate de oamenii de știință în timpul pandemiei de COVID-19, ar putea fi disponibil pe scară largă în doar opt ani, a declarat prof. Ugur Sahin. „Credem că acest lucru se va întâmpla, cu siguranță, înainte de anul 2030.”

Se speră ca vaccinul aflat acum în curs de dezvoltare să poată recunoaște și ataca celulele canceroase utilizând tehnologia ARN mesager (ARNm).

„Obiectivul nostru este să folosim o abordare individualizată pentru a ne asigura că, imediat după intervenția chirurgicală, pacienții primesc un vaccin personalizat care să inducă un răspuns imunitar astfel încât limfocitele T din corpul pacientului să facă screening-ul organismului în căutarea celulelor tumorale rămase și apoi să le elimine”, a explicat prof. Sahin.

Ozlem Tureci și Ugur Sahin au fondat BioNTech în anul 2008 pentru a dezvolta și produce tratamente pentru imunoterapia individualizată a cancerului, folosind tehnologia ARNm. (Imunoterapia este un tip de tratament care utilizează apărarea naturală a organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Ea utilizează proteine produse de organism sau create în laborator pentru a antrena sistemul imunitar al pacientului.) Însă după izbucnirea pandemiei de COVID-19, tehnologia a fost adaptată pentru a produce unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva SARS-CoV-2.

Oamenii de știință lucrează de zeci de ani la vaccinuri împotriva cancerului. Una dintre abordări este aceea de a învăța sistemul imunitar cum să recunoască și să distrugă celulele canceroase – în mod ideal, prevenind dezvoltarea cancerului. Pe de altă parte, există vaccinuri destinate oamenilor care au deja cancer, cum ar fi vaccinul aprobat de autoritățile americane pentru bolnavii de cancer de prostată în stadiu avansat.

Rămâne de văzut modul în care medicii vor utiliza celelalte tipuri de intervenții medicale în combinație cu vaccinul și ce alte ajustări mai trebuie făcute pentru ca pacienții să fie vindecați.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii