Un val de căldură extremă lovește Europa, Africa și Asia

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Imagine canicula

Valurile de căldură au lovit Europa, nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia în iunie și iulie 2022, pe măsură ce temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în anumite zone și au doborât numeroase recorduri.

Harta de mai jos înfățișează temperatura aerului de la suprafața planetei în cea mai mare parte a emsiferei nordice, în data de 13 iulie 2022. Ea a fost creată prin coroborarea datelor cu o versiune a modelului global Goddard Earth Observing System (GEOS), care reprezintă procesele fizice din atmosferă cu ajutorul ecuațiilor matematice.

Valuri de căldură iulie 2022

În Europa de Vest, care suferea deja de o secetă severă, valul de căldură a alimentat incendiile de vegetație care au cuprins Spania, Portugalia și părți ale Franței. În Portugalia, temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius în data de 13 iulie, în localitatea Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare.

Căldura extremă din Italia a dus la colapsul unei părți a ghețarului Marmolada din Dolomiți, în data de 3 iulie. Avalanșa care a urmat a ucis 11 persoane.

În Marea Britanie, Met Office a emis o alertă de căldură extremă, deoarece era de așteptat ca temperaturile să continue să crească, fiind posibilă depășirea recordurilor din toate timpurile.

În Africa de Nord, Tunisia fost cuprinsă de un val de căldură, iar incendiile au afectat cullturile de cereale din țară. În data de 13 iulie, temperatura a ajuns la 48 de grade Celsius în capitala țării, Tunis, doborând un record vechi de 40 de ani.

În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce ele au ajuns la 52 de grade Celsius la sfârșitul lui iunie.

În China, vara a adus trei valuri de căldură care au topit asfaltul, au deformat drumurile și au afectat țiglele de pe acoperișuri. Observatorul Xujiahui din Shanghai, unde s-au păstrat înregistrări tocmai din anul 1873, a înregistrat cea mai mare temperatură măsurată vreodată în istoria sa: 40,9 grade Celsius, în data de 13 iulie 2022. Umiditatea ridicată și punctele de rouă, împreună cu temperaturile ridicate din timpul nopții, au creat condiții potențial mortale.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii