Un compus vegetal își arată eficiența împotriva cancerului pulmonar

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Dracilă

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai răspândit tip de cancer din lume. În anul 2020, au existat peste 2,2 milioane de noi diagnostice de cancer pulmonar la nivel mondial, iar aproximativ 1,8 milioane de oameni au murit din cauza acestei afecțiuni.

În prezent nu există un remediu pentru cancerul pulmonar, însă oamenii de știință lucrează la opțiuni de tratament, cum este cazul celor de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, care studiază un compus natural vegetal numit berberină, ce oprește dezvoltarea celulelor pulmonare canceroase în condiții de laborator.

Ce este berberina?

Berberina este un compus natural vegetal utilizat în medicina tradițională chinezească de mii de ani. Se întâlnește în numeroase plante, inclusiv în agrișe, goldenseal, mahonia și turmeric.

În decursul anilor, studiile au arătat că berberina ajută oamenii cu diabet de tip 2 să-și regleze nivelurile de glucoză, precum și la tratarea sindromului metabolic. De asemenea, cercetătorii au identificat berberina ca potențială sursă terapeutică pentru diferite tipuri de cancer, cum sunt cancerul ovarian, cancerul gastric și cancerul de sân. Mecanismul din spatele acestei acțiuni este inhibarea unor gene-cheie, cum sunt P53, PTEN și KRT18, și a unor proteine, cum sunt AXL, CA9, ENO2, HER1, HER2, HER3, PRGN, PDGF-AA, DKK1, CTSB, CTSD, BCLX, CSF1 și CAPG, asociate cu proliferarea și migrarea celulelor canceroase.

Berberina și cancerul pulmonar

Cercetătorii au dezvoltat un sistem avansat de livrare a medicamentului prin încapsularea berberinei în biluțe minuscule solubile și biodegradabile. Aceste nanoparticule lichide cristaline au fost utilizate pentru a trata celulele pulmonare umane canceroase in vitro, în condiții de laborator.

Rezultatele studiului au arătat că berberina a ajutat la oprirea creării speciilor de oxigen reactive – substanțe chimice generate în timpul anumitor răspunsuri celulare la invazia bacteriilor și în alte situații de stres celular. De asemenea, berberina a ajutat la modularea genelor implicate în stresul oxidativ și în fenomenele inflamatorii, precum și la reducerea senescenței celulare premature.

Pentru a confirma aceste descoperiri, cercetătorii intenționează să folosească o nouă platformă de cercetare pentru a efectua studii aprofundate pe modele animale preclinice cu cancer pulmonar.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii