Tsunami este un cuvânt japonez care înseamnă „val în port”. Este un val mare cauzat de mișcările din stratul exterior sau scoarța Pământului, care deplasează apa oceanului. De exemplu, un cutremur sau un vulcan în ocean ar putea provoca un tsunami.
Scoarța terestră este formată din bucăți numite plăci tectonice. Un cutremur are loc atunci când aceste plăci se deplasează una față de cealaltă atât de mult încât una dintre ele alunecă sau se rupe. Acest lucru se poate întâmpla și dacă un vulcan erupe în ocean. Lava care curge din vulcan deplasează apa din jurul acestuia. Acea apă se poate transforma într-un val uriaș.
Dacă cutremurul sau vulcanul este foarte mare, atunci valul poate fi și el foarte mare. Tsunamiurile mari încep de obicei în oceanul adânc, unde un volum mare de apă poate fi dislocat. În timp ce valul se apropie de țărm, el crește pe măsură ce oceanul devine mai puțin adânc. Dacă apa se retrage – sau se îndepărtează de coastă – după un cutremur, poate fi un semn că un tsunami uriaș se apropie.
Tsunamiurile pot avea zeci de metri înălțime și călătoresc foarte repede. Aceasta înseamnă că pot fi periculoase chiar și pentru persoanele care nu se află pe plajă. Tsunamiurile pot fi extrem de distructive și pot dărâma clădiri întregi.
Însă nu toate cutremurele sau erupțiile vulcanice provoacă tsunamiuri. Formarea unui tsunami poate depinde de o mulțime de lucruri. Forma fundului oceanului poate determina dacă are loc un tsunami. La fel și distanța și direcția cutremurului.
Putem detecta când un tsunami se apropie de țărm folosind sateliții. MISR (Multi-angle Imaging SpectroRadiometer) este un satelit care urmărește tsunamiurile din spațiu. Instrumentul are nouă camere, fiecare îndreptată într-o direcție ușor diferită. Pe măsură ce satelitul se deplasează pe orbită, el realizează nouă fotografii ale aceluiași loc din unghiuri diferite. MISR poate detecta lumina soarelui reflectată de valuri.
Aceste imagini ajută oamenii de știință să înțeleagă cum funcționează tsunamiurile. Cu cât învățăm mai multe despre aceste valuri uriașe, cu atât le putem prognoza mai repede și mai bine. În acest fel, oamenii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a fugi din calea lor.
Sursa: NASA Space