Telescopul Hubble descoperă un peisaj celest în Nebuloasa Orion

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Nebuloasa Orion

Telescopul Spațial Hubble surprinde un peisaj vibrant dintr-o regiune plină de culoare din Nebuloasa Orion. Regiunile luminoase care înconjoară stelele tinere, denumite obiecte Herbing-Haro, iau naștere atunci când vânturile stelare sau jeturile de gaze aruncate de aceste stele formează unde de șoc intră în coliziune cu gazele și praful din vecinătate, la viteze foarte mari.

În cazul obiectului HH 505, fluxurile de materie provin de la steaua IX Ori, care se afle la periferia Nebuloasei Orion, la o distanță de circa 1.000 de ani-lumină față de noi. Fluxurile sunt distorsionate în curbe sinuoase în urma interacțiunii cu fluxul de gaze provenit din centrul nebuloasei.

Realizată de instrumentul ACS (Advanced Camera for Surveys) al lui Hubble, observația a fost făcută de astronomii care studiau proprietățile discurilor protoplanetare. Nebuloasa Orion este plină de radiații ultraviolete intense emisă de stelele tinere. Undele de șoc apar strălucitoare în imaginea surprinsă de Hubble, dar curenții lenți de materie stelară sunt, de asemenea, evidențiați de această radiație.

Nebuloasa Orion este o regiune dinamică de praf și gaze, în care se formează mii de stele, și este cea mai apropiată de noi regiune de naștere a stelelor. Drept urmare, ea este una dintre cele mai studiate zone de pe cerul nopții și o țintă frecventă pentru Telescopul Hubble.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii