Un studiu recent, la care au participat peste 20.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, timp de doi ani, a arătat că beneficiile aduse de vitamina D pentru bolile autoimune au scăzut în timp, pe când beneficiile aduse de suplimentele cu omega-3 s-au menținut solide. Studiul a făcut parte din programul VITAL, care își propune să evalueze efectele suplimentelor cu vitamina D și acizi grași omega-3 asupra bolilor cardiovasculare și cancerului.
„La doi ani de la finalizarea evaluării, efectele protectoare ale unei doze zilnice de vitamina D de 2.000 UI s-au disipat, în timp ce efectele unei doze zilnice de acizi grași omega-3 de 1.000 mg s-au menținut puternice în combaterea bolilor autoimune”, spun autorii studiului.
Bolile autoimune, care afectează peste 24 de milioane de oameni în Statele Unite, sunt afecțiuni în care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corp. Exemple de astfel de boli sunt psoriazisul, artrita reumatoidă, lupusul, tiroidita Hashimoto, boala Grave, boala inflamatorie intestinală, boala celiacă sau diabetul de tip 1. Tratarea acestor boli este costisitoare și de durată, iar suplimentele cu omega-3 și vitamina D sunt cunoscute de mult timp ca fiind benefice.
Potrivit studiului, vitamina D este capabilă să regleze genele implicate în fenomenele inflamatorii, iar organismul uman nu poate sintetiza doi acizi grași esențiali – acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexanoic (DHA) -, care se găsesc în suplimentele cu ulei de pește. Evaluările efectuate în anii 1980 și 1990 au arătat eficiența suplimentelor cu ulei de pește împotriva inflamațiilor și durerii asociate cu bolile autoimune.
Ce sunt acizii grași omega-3?
Acizii grași omega-3 sunt o familie de acizi grași cu lanț scurt și lung, care joacă un rol esențial în funcționarea corespunzătoare a organismului.
Există numeroase persoane cu deficiență de vitamina D, chiar și în zone însorite. De fapt, un miliard de oameni din întreaga lume prezintă deficit de vitamina D, iar 50% din populație prezintă insuficiență (niveluri reduse) de vitamina D. Toate acestea fac ca administrarea de suplimente să fie esențială.
„Vitamina D este venerată în comunitatea medicală pentru calitățile sale de antioxidant și capacitatea sa de a regla o varietate de funcții imunitare, cum ar fi reglarea celulelor B și a celulelor T (funcțiile responsabile pentru suprimarea citokinelor proinflamatorii din organism și creșterea proprietăților antiinflamatorii în organism). Are capacitatea de a reduce inflamația și joacă un rol în menținerea integrității mucoasei intestinale. Sănătatea noastră intestinală este esențială pentru gestionarea simptomelor și pentru pacienții autoimuni.” – Melanie Murphy Richter, nutriționist dietetician
Suplimentele cu omega-3 sau cele cu vitamina D?
Chiar dacă studiul susține utilizarea suplimentelor cu omega-3 și vitamina D, există o serie de factori care trebuie luați în considerare atunci când este vorba despre sănătatea noastră, spune Kristin Kirkpatrick, dietetician la Cleveland Clinic din cadrul Department of Wellness & Preventive Medicine din Cleveland, Ohio, Statele Unite.
Suplimentele trebuie administrate împreună cu o dietă bogată în nutrienți, un somn de calitate, un management al stresului și o viață activă. Ar trebui avute în vedere cel puțin două aspecte:
- calitatea suplimentelor – nu toate suplimentele cu omega-3 și vitamina D sunt fabricate egal, iar într-o piață nereglementată, oamenii trebuie să se informeze bine înainte de a cumpăra;
- doza de suplimente – doza de vitamina D ar trebui administrată în funcție de nivelurile de vitamină D din corp, iar doza de acizi grași omega-3 ar trebui să fie aleasă în funcție de consumul de alte alimente cu omega-3.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că studiul a fost efectuat pe adulți mai în vârstă (peste 50 de ani), ceea ce înseamnă că rezultatele sale nu pot fi aplicate și populației mai tinere. Un studiu mai cuprinzător ar trebui să aibă în vedere categorii populaționale mai extinse din punct de vedere al vârstei, precum și mai multe dozaje.
Sursa: Medical News Today