Efectul placebo se referă la activități sau substanțe care seamănă cu forme de terapie, dar nu au niciun efect direct asupra funcțiilor corporale sau cerebrale ale pacientului. Acestea pot include înghițirea unor pastile care pot conține doar zahăr, injectarea de soluție salină sau utilizarea de instrumente false, cum sunt acele false asemănătoare cu cele utilizate în acupunctură.
O parte dintre persoanele care primesc un placebo raportează de obicei modificări ale stării lor – cum ar fi o reducere a durerii, un câștig energetic sau o îmbunătățire generală a stării de bine – care nu pot fi atribuite naturii fizice a medicamentului sau activității.
Deși efectul poate interfera cu eforturile de căutare a unor tratamente medicale eficiente, el poate fi un instrument util pentru testarea produselor farmaceutice și a altor terapii de sănătate, dacă este utilizat în mod corespunzător.
Ce anume produce efectul placebo?
Nu este pe deplin clar de ce unii oameni experimentează efectul placebo, dar unele indicii ar putea fi descoperite în modul în care diferențele aproape irelevante dintre tratamente similare pot duce la rezultate diferite.
De exemplu, o serie de studii au arătat că aspectul unei pastile inerte poate influența impresia noastră asupra efectului acesteia asupra corpului, acționând ca stimulent sau deprimant, în funcție de culoarea acesteia. Acest lucru este valabil și pentru forma pastilei, precum și pentru prețul sau publicitatea făcută acesteia. De asemenea, se pare că efectul placebo este mai puternic în prezent decât era în trecut.
Este de notat că aceste impresii pot varia foarte mult în funcție de mediul cultural. De exemplu, americanii albi tind să perceapă pastilele de culoare albă drept analgezice, în timp ce americanii de culoare tind să le vadă ca pe niște stimulente.
Pe de altă parte, materialele asociate cu durerea, cum sunt frunzele asemănătoare cu cele ale iederei otrăvitoare, pot produce senzații de disconfort, în ceea ce este considerat efectul „nocebo”.
Neexistând nicio legătură chimică imaginabilă între substanță și modificările fiziologice, placebo-urile afectează cel mai probabil percepțiile noastre asupra propriei sănătăți la nivel psihologic. Cu alte cuvinte, impresia noastră despre un tratament, așa cum am moștenit-o la nivel cultural, încadrează modul în care simțim efectele sale asupra corpului.
Aceasta ar putea include o urmă de condiționare clasică, un fenomen psihologic care explică de ce învățăm să asociem o senzație sau o emoție cu un anumit stimul, cum ar fi senzația de foame când auzim un clopoțel sunând sau anxietatea când mirosim dezinfectantul din sala de așteptare a unui spital.
Așteptările pot determina, de asemenea, felul în care acordăm atenție corpului nostru. Administrarea zilnică a unei pastile, de exemplu, ne poate crea senzația că afecțiunea se îmbunătățește, deplasându-ne atenția de la durere (deoarece facem un tratament pentru a o combate) înspre o senzație de relativ confort.
Hormonii și neurotransmițătorii ar putea juca și ei un rol direct în îmbunătățirea stării de bine, prin eliberarea de chimicale specifice când știm că primim ajutor (tratamentul).
La ce poate fi utilizat efectul placebo?
Termenul de „placebo” provine din limba latină și înseamnă „a face pe plac”. El a intrat în jargonul medical la sfârșitul secolului al XVIII-lea, referindu-se la tratamentele atenuate ce vizau satisfacerea pacienților incurabili fără a fi nevoie de face risipă de medicamente cu concentrație maximă.
Spre începutul secolului al XIX-lea, conceptul era aplicat grupurilor de control din cadrul experimentelor (evaluărilor) medicale. În zilele noastre, efectul încă este folosit ca modalitate de comparație în evaluările clinice pentru a stabili în ce măsură beneficiile percepute de participanții la evaluare sunt rezultatul terapiei experimentale sau doar un simplu capriciu al efectului placebo.
Efectul mai poate fi folosit pentru a explica de ce multe ritualuri sau tratamente medicale contemporane sau tradiționale par a funcționa, în ciuda lipsei mecanismelor bioactive.
În mod similar, efectul nocebo ne poate ajuta la a înțelege de ce mulți oameni simt disconfort de pe urma unor tratamente, cum este vaccinarea, fără a exista o cauză clară. Doar cunoașterea existenței unor posibile efecte adverse ale unui tratament poate induce așteptări negative despre toleranța la acel tratament.
Efectul placebo poate fi utilizat ca o formă de medicină?
În general, placebo-urile sunt administrate fie fără cunoștința pacienților, fie cu consimțământul acestora că, în cadrul unei evaluări clinice, vor primi un tratament sau un placebo în mod aleatoriu, fără a ști exact ce au primit.
Din punct de vedere legal și etic, consimțământul informat stă la baza relației dintre medic și pacient. Autonomia pacientului a devenit tot mai importantă în lumea de astăzi, fiind foarte important ca medicii să comunice deschis și sincer cu pacienții în legătură cu testele și tratamentele la care aceștia sunt supuși.
În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că efectul placebo poate apărea la unii pacienți chiar și atunci când aceștia cunosc că tratamentul la care sunt supuși nu include ingrediente sau mecanisme active.
Așadar, efectul placebo este o consecință complicată a psihologiei. El este redus, dar poate deveni semnificativ atunci când se încearcă identificarea cauzelor și efectelor în medicină.
Sursa: Science Alert