Structura Pământului, strat cu strat

publicat de Florin Mitrea
5,7K vizualizări
Straturile Pământului

Pentru a înțelege structura Pământului, trebuie să călătorim 6.400 km sub nivelul suprafeței acestuia. Începând din centru, planeta noastră este formată din patru straturi distincte: nucleul interior, nucleul exterior, mantaua și scoarța. Cu excepția scoarței, niciun om nu a explorat vreodată celelalte straturi. De fapt, cea mai mare adâncime la care au forat oamenii este de 12 km – iar acest lucru a durat 12 ani.

Cu toate acestea, oamenii de știință cunosc multe lucruri despre structura internă a Pământului. Ei au obținut aceste informații prin studierea undelor seismice care călătoresc prin interiorul planetei noastre. Viteza și comportamentul acestor unde se modifică pe măsură ce ele întâlnesc straturi cu densități diferite. Oamenii de știință – inclusiv Isaac Newton, în urmă cu trei secole – au obținut informații despre nucleu și manta prin calcularea densității totale de Pământului, a forței sale de atracție gravitațională și a câmpului său magnetic.

Straturile Pământului

O secțiune prin straturile Pământului arată cât de subțire este scoarța în comparație cu celelalte straturi inferioare. | Ilustrație: USGS

Nucleul interior

Această sferă de metal solid prezintă o rază de 1.220 km (aproximativ trei pătrimi din raza Lunii). Nucleul interior este situată la o adâncime între 6.400 și 5.180 km. El este extrem de dens și este format din fier și nichel.

Nucleul interior se rotește puțin mai repede decât restul planetei și este foarte fierbinte: în jur de 5.400 grade Celsius – aproape la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui. Presiunile de la acest nivel sunt imense: de peste trei milioane de ori mai ridicate decât la suprafața Pământului.

Unii oameni de știință cred că ar putea exista un nucleu interior al nucleului interior, format în întregime din fier.

Nucleul exterior

Această regiune a nucleului este formată tot din fier și nichel, dar în formă lichidă. Nucleul exterior se află la o adâncime între 5.180 și 2.880 km. Fiind încălzit în mare parte de descompunerea radioactivă a elementelor de uraniu și toriu, lichidul din nucleul exterior se agită sub forma unor curenți uriași și turbulenți. Această mișcare generează curenți electric, care, la rândul lor, generează câmpul magnetic al Pământului.

Din motive legate cumva de nucleul exterior, câmpul magnetic al planetei noastre se inversează la aproximativ fiecare 200.000 – 300.000 de ani. Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă cum se întâmplă acest lucru.

Mantaua

Având o grosime de aproape 3.000 km, mantaua este cel mai gros strat al Pământului. Ea începe doar la aproximativ 30 km sub suprafața planetei. Formată în principal din fier, magneziu și siliciu, mantaua este densă, fierbinte și semisolidă (are consistența caramelului). La fel ca în nucleul exterior, și materialul din care este formată mantaua se află în mișcare, dar una mult mai lentă.

Spre limita sa superioară, la o adâncime între 100 și 200 km, mantaua atinge punctul de topire a rocii, formând un strat de rocă parțial topită denumit astenosferă. Geologii cred că pe aceasta parte fierbinte și alunecoasă a mantalei plutesc plăcile tectonice.

Planeta Pământ

Pământul, casa noastră plină de viață

Pământul, planeta noastră natală, este a treia planetă de la Soare și singurul loc cunoscut care găzduiește viața.

Zona cea mai de sus a mantelei este relativ rece și rigidă și se comportă mai mult ca scoarța de deasupra sa. Luate împreună, aceasta parte superioară a mantalei și scoarța formează litosfera.

Scoarța

Scoarța planetei noaste este similară cojii unui ou fiert tare. Ea este extrem de subțire, rece și fragilă în comparație cu ceea ce se află dedesubt. Scoarța este formată din elemente relativ ușoare, în special silice (dioxid de siliciu), aluminiu și oxigen.

Scoarța variază mult ca grosime. Sub oceane, ea poate avea o grosime de până la 5 km, iar sub continente poate ajunge la 30-70 km grosime.

Împreună cu zona superioară a mantalei, scoarța este împărțită în bucăți, cunoscute sub denumirea de plăci tectonice. Acestea de deplasează încet, cu 3-5 cm pe an. Încă nu este pe deplin înțeles ce anume determină mișcarea plăcilor tectonice. Una dintre explicații ar putea fi curenții de convecție din mantaua de dedesubt. Mișcarea plăcilor tectonice este cauza majorității cutremurelor și vulcanilor de pe planeta noastră.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii