S.U.A. aprobă vaccinul VRS pentru protejarea copiilor în uter

publicat de Florin Mitrea
38 vizualizări
Virusul respirator sincițial la microscopul electrronic

Statele Unite divin prima țară care aprobă un vaccin pentru femeile însărcinate în vederea protejării copiilor de o afecțiune gravă cauzată de virusul respirator sincițial (VRS).

Vaccinul produs de Pfizer, care a fost deja aprobat pentru utilizare la adulții în vârstă, a primit acum undă verde pentru utilizare ca injecție unică în săptămânile 32-36 de sarcină, pentru a proteja sugarii de la naștere până la vârsta de șase luni.

Este cel mai recent dintr-o succesiune de medicamente aprobate recent împotriva virusului respirator sincițial, care provoacă zeci de mii de spitalizări în rândul sugarilor și vârstnicilor din Statele Unite în fiecare an, potrivit estimărilor oficiale.

Aprobarea urmează unui studiu clinic ce a implicat aproximativ 7.000 de femei însărcinate, care a arătat că vaccinul Pfizer, numit Abrysvo, reduce afecțiunea severă cauzată de VRS cu 82% la copiii cu vârsta de 0-3 luni și cu 69% la cei cu vârsta de 0-6 luni.

Abrysvo a fost aprobat anterior de autoritățile americane pentru adulții cu vârsta de peste 60 de ani, la fel ca un alt vaccin de la producătorul de medicamente GSK, numit Arexvy.

Virusul respirator sincițial provoacă cel mai adesea simptome ușoare, asemănătoare răcelii la sugari și copii mici, dar poate duce, de asemenea, la afecțiuni mai grave, cum ar fi pneumonia și bronșiolita.

Reacțiile adverse raportate frecvent de către pacientele gravide care au primit Abrysvo au inclus durere la locul injectării, dureri de cap, dureri musculare și greață. O tulburare periculoasă a tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de pre-eclampsie, a apărut la 1,8% dintre persoanele însărcinate care au primit Abrysvo, comparativ cu 1,4% dintre cele care au primit un placebo.

Autoritățile a remarcat, de asemenea, un dezechilibru în ceea ce privește nașterile premature între grupul care a primit vaccin și cel care a primit placebo (5,7%, față de 4,7%), dar s-a considerat că dimensiunea eșantionului este mică și că subiectul merită studiat în continuare mai în detaliu. Prin urmare, Pfizer trebuie să continue evaluarea riscului de naștere prematură și pre-eclampsie.

La începutul acestei luni, autoritățile de reglementare au aprobat un tratament cu anticorpi numit Beyfortus, dezvoltat de Sanofi și AstraZeneca, ca tratament preventiv care funcționează ca un vaccin pentru protejarea bebelușilor și copiilor mici.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii