Produsele lactate, asociate cu riscul crescut de cancer

publicat de Florin Mitrea
135 vizualizări
Produse lactate

Primul studiu major care a investigat consumul de produse lactate și riscul de cancer la adulții din China a descoperit că un aport mai ridicat a fost asociat cu un risc mai crescut de cancer hepatic și cancer de sân.

Per ansamblu, dovezile creșterii riscului de cancer în urma consumării produselor lactate nu au fost concludente până acum. Studiile efecuate pe populațiile vestice arată că produsele din lapte pot fi asociate cu un risc scăzut de cancer colorectal și un risc mai ridicat de cancer de prostată, însă ele nu au stabilit o legătură directă în cazul cancerului de sân și al altor tipuri de cancer. Totuși, aceste rezultate s-ar putea să nu fie valabile și pentru populațiile din alte regiuni ale globului, unde tipurile și cantitățile de produse lactate consumate și capacitatea de metabolizare a acestora sunt foarte diferite.

De exemplu, în China există un consum foarte redus de brânză și unt, iar consumul de lapte și iaurt este și el mult sub nivelurile din țările vestice. În plus, adulții din China nu pot metaboliza corespunzător produsele din lapte datorită lipsei lactazei, o enzimă-chei care degradează lactoza din lapte.

Pentru a stabili dacă produsele lactate afectează în mod diferit riscul de cancer la populația din China, cercetătorii de la Oxford Population Health, Universitatea Peking și Academia de Științe Medicale din China au colectat datele de la peste 510.000 de participanți la studiul China Kadoorie Biobank.

Participanții (59% femei și 41% bărbați), care au provenit din zece regiuni geografice diferite din China și au participat la studiu între anii 2004 și 2008, nu au avut un istoric anterior de cancer. La înrolarea în studiu, participanții (cu vârstele între 30 și 79 de ani) au completat un chestionar privind frecvența cu care au consumat diferite produse din lapte și tipul acestora. Cercetătorii au încadrat participanții în trei grupuri: consumatori obișnuiți de lactate (cel puțin o dată pe săptămână), consumatori lunari de lactate și persoane care au consumat foarte rar sau niciodată produse lactate.

Participanții au fost urmăriți, în medie, timp de 11 ani, iar cercetătorii au utilizat informațiile din registrele naționale ale deceselor și cancerelor, dar și de la companiile de asigurări de sănătate, pentru a identifica noile diagnostice de cancer. Analiza a luat în considerare o serie de alți factori care pot afecta riscul de cancer, cum ar fi vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial, starea socio-economică (educația și venitul), stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică etc.), indexul de masă corporală, infecția cu virusul hepatitei B (în cazul cancerului hepatic) și factorii reproducători la femeie (în cazul cancerului de sân).

Studiul a descoperit următoarele:

  • Per ansamblu, aproximativ o cincime (20%) dintre participanți au consumat produse lactate în mod regulat (în principal lapte), 11% a consumat lactate în fiecare lună, iar 69% nu au fost consumatori. Media consumului a fost de 38 de grame pe zi la nivelul întregului studiu și de 81 de grame pe zi printre consumatorii obișnuiți de lactate (comparativ de media de 300 de grame pe zi înregistrată în Marea Britanie);
  • În perioada studiului au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer, dintre care cancerul pulmonar a avut rata cea mai mare (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân (2.582 de cazuri), cancerul de stomac (3.577 de cazuri), cancerul colorectal (3.350 de cazuri) și cancerul hepatic (3.191 de cazuri);
  • Oamenii care au consumat produse lactate în mod regulat au prezentat un risc semnificativ mai ridicat de cancer hepatic și cancer de sân. Pentru fiecare aport de 50 de grame pe zi, riscul a crescut cu 12%, respectiv cu 17%;
  • Consumul regulat de lactate a fost asociat cu un risc crescut de limfom (deși acesta nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic);
  • Nu s-a putut realiza o asociere între aportul de produse din lapte și cancerul colorectal, cancerul de prostată ori alt tip de cancer studiat.

Atât cancerul hepatic, cât și cancerul de sân se numără printre cele mai frecvente forme de cancer din China, reprezentând 393.000, respectiv 368.000 de cazuri noi în fiecare an.

Deși rezultatele studiului cercetătorilor din China nu dovedesc o legătură de cauzalitate, ar putea exista anumite mecanisme biologice plauzibile care să explice această asociere. De exemplu, consumul ridicat de produse lactate poate crește nivelurile factorului 1 de creștere asemănător insulinei (IGF-1), care stimulează proliferarea celulară și a fost asociat cu niveluri de risc ridicate pentru unele tipuri de cancer. În mod potențial, hormonii sexuali feminini întâlniți în laptele de vacă (cum sunt estrogenul și progesteronul) pot avea un rol în creșterea riscului de cancer de sân, în timp ce acizii grași saturați și trans din produsele lactate pot crește riscul de cancer hepatic. Pentru majoritatea chinezilor al căror organism nu produce suficientă lactază, produsele lactate pot fi degradate în produși care afectează riscul de cancer.

Deși nivelul mediu al consumului de lactate în China rămâne mult mai scăzut decât în țările europene, acesta a crescut rapid în ultimele decenii.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign