Oboseala mintală nu este o iluzie, ci o realitate

publicat de Florin Mitrea
109 vizualizări
Oboseala mintală

Este de la sine înțeles că munca fizică grea te epuizează, dar cum rămâne cu munca psihică grea?  A sta la un birou și a gândi intens ore în șir te face să te simți epuizat. Iar acum oamenii de știință aduc noi dovezi în sprijinul ideii că oboseala mintală există cu adevărat.

Atunci când activitatea cognitivă intensă se desfășoară timp de mai multe ore, ea generează produși secundari potențial toxici care se acumulează în acea zonă a creierului denumită cortex prefrontal. Potrivit cercetătorilor, acest lucru ne alterează controlul asupra deciziilor, astfel încât ne orientăm către acțiuni cu costuri reduse, care nu necesită efort.

„Anumite teorii susțin că oboseala este un fel de iluzie construită de creierul nostru pentru a ne face să ne oprim din ceea ce facem și să ne îndreptăm spre lucruri mai plăcute”, spune Mathias Pessiglione, de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța. „Însă descoperirile noastre arată că activitatea cognitivă duce la o alterare funcțională reală – acumularea de substanțe nocive -, deci oboseala este un semn care să ne oprească din ceea ce facem, dar pentru un alt motiv – păstrarea integrității funcționale a creierului.

Autorii studiului au dorit să afle ce este oboseala mintală cu adevărat. Deși computerele pot calcula încontinuu, creierul nostru nu poate face acest lucru. Cercetătorii au vrut să afle de ce și și-au îndreptat atenția spre nevoia creierului de a recicla anumite substanțe potențial toxice rezultate în urma activității neurale.

Pentru a găsi dovezile care să susțină această teorie, cercetătorii au utilizat spectroscopia cu rezonanță magnetică (MRS) pentru a monitoriza chimia creierul în decursul unei zile de muncă. Ei ai studiat două grupuri de oameni: cei care trebuiau să gândească intens și cei care executau sarcini cognitive simple.

Echipa de cercetători a observat semne ale oboselii, inclusiv reducerea dilatării pupilei, doar la grupul care executa sarcini cognitive grele. Oamenii din acest grup prezentau niveluri mai ridicate de glutamat în sinapsele din cortexul prefrontal. Împreună cu dovezile aduse de studiile anterioare, autorii sugerează că noile descoperiri susțin ipoteza conform căreia acumularea glutamatului face mai costisitoare activarea în continuare a cortexului prefrontal, astfel încât controlul cognitiv devine mai dificil după o zi de lucru intensă din punct de vedere mintal.

Autorii spun că nu exită o modalitate de a ocoli această limitare a creierului nostru de a gândi intens timp îndelungat, în afară de odihnă și un somn sănătos. Există dovezi solide ale faptului că glutamatul este eliminat din sinapse în timpul somnului.

Noile descoperiri ar putea avea și alte implicații practice. De exemplu, monitorizarea metaboliților din cortexul prefrontal ar putea ajuta la detectarea oboselii mintale cronice, fapt care ar putea ajuta, la rândul său, la stabilirea unei agende de lucru astfel încât să fie evitată epuizarea.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii