Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Curtin din Australia a identificat o nouă specie de pterozaur după oasele sale fosilizate vechi de 100 de milioane de ani, descoperite în Queensland. Se pare că este vorba despre o reptilă zburătoare formidabilă, care a trăit printre dinozauri. Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.
Dezgropate în anul 2021 de către curatorul Kevin Petersen, de la Muzeul Kronosaurus Korner, rămășițele fosilizate au fost atribuit speciei Haliskia peterseni – un gen și o specie noi în rândurile pterozaurilor. Pe baza formei craniului, a aranjamentului dinților și a formei oaselor umărului, specimenul a fost clasificat drept anhanguerian, un grup de pterozauri care au trăit peste tot în lume, inclusiv în regiuni ce se află acum în Brazilia, Anglia, Maroc, China, Spania și Statele Unite.
Haliskia avea o anvergură a aripilor de aproximativ 4,6 metri și a trăit într-o perioadă în care o mare parte a Queenslandului era sub ape, fiind acoperită de o mare interioară. Specimentul a fost conservat cu atenție și reprezintă cel mai complet exemplar de pterozaur descoperit vreodată în Australia. Scheletul său este complet în proporție de 22%, de două ori mai mult decât orice alt schelet parțial de pterozaur din Australia.
Scheletul include mandibula completă, vârful maxilarului, 43 de dinți, vertebre, coaste, oase de ale ambelor aripi și o parte a unui picior. Mai sunt prezente oase subțiri și delicate ale gâtului, care indică o limbă musculoasă.
Haliskia peterseni se alătură altor specimene de fosile marine importante expuse la Muzeul Kronosaurus Korner, printre care se numără și Kronosaurus queenslandicus, cea mai mare reptilă marină, având un craniu cu lungimea de 2,4 metri, precum și oase ale plesiozaurului Eromangasaurus și ale ihtiozaurului Platypterygius.
Sursa: Phys.org