Nivelurile ridicate de antioxidanți pot reduce riscul de demență

publicat de Florin Mitrea
59 vizualizări
Măceșe

Cu peste șase milioane de oameni din Statele Unite care trăiesc cu boala Alzheimer, numărul fiind în creștere, există o nevoie tot mai mare și urgentă de soluții pentru a preveni sau a întârzia acest tip de demență, potrivit unui articol publicat în Medical News Today.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Simptomele afecțiunii includ dificultăți cu memoria pe termen scurt, limbajul și luarea deciziilor.

Evaluările clinice ale medicamentelor împotriva bolii Alzheimer au avut un succes relativ redus. Există un interes din ce în ce mai mare pentru găsirea unor mijloace non-farmaceutice de reducere a riscului acestei afecțiuni și a demențelor asociate, inclusiv stilul de viață și schimbările din dietă. A existat un interes deosebit pentru dietele bogate în antioxidanți, compuși care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzată de stresul oxidativ.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Laboratorul de Epidemiologie și Științele Populației al Institutului Național pentru Îmbătrânire din S.U.A. au investigat dacă antioxidanții din sânge au fost asociați cu probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer și alte demențe.

În căutarea markerilor nutriționali

Studiul a folosit un set mare de date care a inclus mai mult de 7.000 de persoane din S.U.A., cu vârste cuprinse între 45 și 90 de ani, care au fost urmărit în medie 16-17 ani.

Cercetătorii au analizat nivelurile mai multor antioxidanți din sângele participanților, inclusiv vitaminele A, C și E și câțiva carotenoizi – pigmenți găsiți în plante și transformați de organism în vitamina A. Ei au examinat relația dintre nivelurile acestor antioxidanți și ratele bolii Alzheimer și ale altor demențe.

Potrivit doctorului May Beydoun, autorul principal al studiului, antioxidanții ar putea proteja creierul de daunele asociate cu demența.

Carotenoizii pot proteja împotriva demenței

Rezultatele sugerează că ar putea exista ceva adevăr în această teorie. Cercetătorii au descoperit că niveluri mai ridicate ale carotenoizilor luteină și zeaxantina, care se găsesc împreună în legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, au fost asociate cu un risc redus de demență. Niveluri mai ridicate de β-criptoxantină, un carotenoid găsit în fructe de pădure, mere și papaya, au fost, de asemenea, asociate cu un risc redus de demență din toate cauzele.

Este necesar un studiu controlat randomizat

Deși aceste constatări sunt încurajatoare, este important de reținut că acesta a fost un studiu observațional bazat pe măsurarea nivelurilor de antioxidanți la un moment dat.

Efectul protector al unora dintre antioxidanți este, de asemenea, redus atunci când se ține cont de alți factori, cum ar fi statutul socio-economic și educația. Cercetătorii spun că studiile randomizate controlate (RCT) ar putea ajuta la stabilirea mai clară a efectelor carotenoizilor asupra riscului de demență.

De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cantitățile de antioxidanți necesare pentru a avea aceste efecte benefice.

În funcție de rezultatele viitoare, este posibil ca aportul anumitor cantități din acești antioxidanți prin alimente, băuturi și suplimente să ajute la protejarea creierului, la promovarea îmbătrânirii sănătoase și la reducerea riscului de demență.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii