Nicio legătură între consumul de ouă și obezitate

publicat de Florin Mitrea
4 vizualizări
Consumul de ouă și obezitatea

Întru-un studiu recent publicat în revista Poultry Science, cercetătorii prezintă o analiză a potențialei legături între consumul de ouă și riscul de obezitate la persoanele sănătoase. Analiza s-a bazat pe date din literatura științifică din intervalul 2002-2022 și a descoperit că majoritatea nutrienților derivați din ouă (lecitinele, apolipoproteinele și acizii grași nesaturați) nu sunt asociați cu creșterea riscului de obezitate.

În mod surprinzător, multe studii sugerează că acești nutrienți reduc riscul de obezitate prin reglarea metabolismului lipidelor. Stadiul a mai arătat un răspuns variat la colesterolul din dietă, în funcție de individ: unele persoane s-au confruntat cu modificări semnificative ale nivelurilor de colesterol.

Este de menționat că metodele de gătire influențează substanțial compoziția nutrițională a ouălor, afectând astfel rolul lor fiziologic asupra sănătății omului. De exemplu, ouăle fierte moi s-au dovedit a reține cei mai mulți nutrienți benefici, comparativ cu ouăle fierte tari sau prăjite.

În concluzie, un consum de 7-8 ouă pe săptămână nu a fost asociat cu creșterea riscului de obezitate la oamenii sănătoși.

Câteva cuvinte despre obezitate și ouă

Obezitatea este una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale lumii moderne, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimând că unul din opt oameni se confruntă cu acestă afecțiune. Boala se caracterizează printr-o greutate anormală a corpului (un index de masă corporală  mai mare de 30) și este asociată cu numeroase boli cronice, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, boli de ficat și anumite cancere.

În mod alarmant, prevalența obezității a crescut la niveluri fără precedent, estimările curente arătând că mai mult de jumătate din populația lumii va fi obeză în anul 2035. La baza acestei probleme se află comportamentul nesănătos al oamenilor, în particular dieta inadecvată.

Ouăle reprezintă o sursă accesibilă, consumată pe scară largă, de proteine, nutrienți și aminoacizi de înaltă calitate. Din nefericire, ouăle sunt și bogate în colesterol (aproximativ 186 mg de colesterol într-un ou mare), compus care crește riscul de obezitate.

Chiar dacă mai multe studii au sugerat că un consum moderat de ouă (1-2 ou pe zi) nu afectează în mod semnificativ nivelurile de colesterol din sânge, există o largă variabilitate în funcție de individ, unele persoane metabolizând colesterolul mai eficient decât altele.

Sursa: News Medical

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii