Un nou studiu asociază consumul de ceai verde cu mai puține leziuni la nivelul substanței albe din creierul persoanelor în vârstă din Japonia, furnizând astfel un nou nivel de protecție împotriva demenței.
Cercetătorii de la mai multe instituții din Japonia au analizat datele de la 8.766 de voluntari cu vârsta de peste 65 de ani, date colectate în perioada 2016-2018. Consumul de ceai verde și cafea a fost comparat cu scanările RMN (rezonanță magnetică nucleară) ale creierului, care au măsurat volumul acestui organ și caracteristicile a cinci regiuni diferite ale sale.
Pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte, au fost luați în considerare factori precum vârsta, sexul, activitatea fizică și nivelul de educație. Datele sugerează o legătură solidă între cantitatea de ceai verde consumată și volumul relativ al leziunilor din creier, mai ales la nivelul substanței albe din partea inferioară a encefalului.
În medie, persoanele care au băut trei cești de ceai verde pe zi au prezentat cu 3% mai puține leziuni ale substanței albe cerebrale, comparativ cu persoanele care au băut doar o ceașcă pe zi. Persoanele care au consumat 7-8 cești de ceai verde pe zi au înregistrat cu 6% mai puține leziuni, comparativ cu cele care au băut o singură ceașcă.
Din punct de vedere statistic, această diferență este semnificativă. Cu toate acestea, consumul de ceai verde nu pare să fi afectat volumul hipocampului sau volumul total al creierului, care poate indica de asemenea declinul cognitiv.
Este important de notat că aportul de ceai verde nu pare să fi făcut vreo diferență la persoanele diagnosticate cu depresie sau la cele care posedau gena APOE4 asociată cu boala Alzheimer.
Având în vedere investigațiile anterioare care au stabilit o legătură între ceaiul verde și scăderea tensiunii arteriale și alte studii care au asociat o legătură între tensiunea arterială scăzută și reducerea riscului de demență, unul dintre mecanismele responsabile de aceste efecte ar putea fi de natură cardiovasculară.
Mai mult, ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, ceea ce sugerează că ar putea aveau un impact benefic asupra leziunilor materiei albe din creier (cafeaua afectează negativ tensiunea arterială).
Cercetătorii nu se vor opri aici: toți participanții la studiu au fost japonezi, ceea ce înseamnă că există anumite tipare de țin de genetică și stilul de viață. Studiile ulterioare ar putea analiza grupuri de oameni mai extinse.
Sursa: Science Alert