Diabetul, o boală care afectează întregul organism

publicat de Florin Mitrea
20 vizualizări
Instrumente medicale pentru a monitoriza diabetul

Diabetul zaharat reprezintă incapacitatea organismului de a menține nivelul glucozei din sânge în limite normale, ceea ce duce la simptome care pot afecta întregul corp și la complicații ce pot pune viața în pericol. De obicei, acest lucru se întâmplă deoarece glucoza nu mai este absorbită în țesuturi, datorită faptului că hormonul denumit insulină lipsește sau nu este eficient.

Insulina este un hormon produs de pancreas și are rolul de a facilita trecerea glucozei din circulația sanguină în interiorul celulelor, unde este utilizată ca sursă de energie în cadrul metabolismului.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci când celulele pancreatice care secretă insulina sunt distruse de celulele imunitare ale corpului, astfel încât hormonul nu mai este eliberat în fluxul sanguin. De regulă, boala este depistată devreme și este menținută sub control prin monitorizarea nivelului glucozei sanguine, ajustarea dietei și administrarea periodică de insulină.

Cauzele diabetului de tip 1 nu sunt bine cunoscute, însă se pare că țin de moștenirea genetică și de anumiți factori de mediu de la începutul vieții. Drept urmare, este puțin probabilă descoperirea unei modalități de prevenire a acestei boli în viitor.

Însă metodele de tratare a afecțiunii avansează odată cu progresele în tehnologie, obiectivul pe termen lung fiind înlocuirea rolului celulelor producătoare de insulină cu dispozitive electronice, transplanturi sau soluții hibride.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2, care este întâlnit la 85-90% dintre diabeticii cronici, este cauzat de pierderea graduală a capacității pancreasului de a produce cantități suficiente de insulină sau de creșterea rezistenței țesuturilor față de efectele hormonului.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 se dezvoltă în timpul vieții datorită factorilor genetici, alimentari sau efectelor altor boli, cum sunt obezitatea și sindromul ovarelor polichistice. Din aceste motive, boala este diagnosticată, de obicei, la mijlocul vieții. Boala este precedată de o afecțiunea numită prediabet, în care nivelul glucozei sanguine este ridicat, însă simptomele încă nu au apărut.

Bolnavii de diabet de tip 2 își gestionează boala prin monitorizarea nivelului glucozei din sânge, modificarea alimentației și administrarea unor doze precise de insulină.

Diabetul gestațional

După cum îi spune și numele, diabetul gestațional este o afecțiune care afectează femeile în timpul sarcinii. Până la 15% din femeile însărcinate sunt afectate de diabet gestațional între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Afecțiunea apare atunci când hormonii placentari care blochează insulina creează o cerință mare de insulină în corp.

Acest lucru face parte din cursul normal al sarcinii, însă presiunea crescută pe sistemul de producere a insulinei poate exacerba o serie de probleme preexistente.

Spre deosebire de alte forme de diabet, această afecțiune acută este relativ temporară, majoritatea mamelor revenind la normal după naștere. Totuși, diabetul gestațional poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 mai târziu.

Incidența diabetului zaharat

Potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivelul anului 2021, 537 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani sufereau de diabet, ceea ce înseamnă 10,5% din întreaga populație a lumii de la această categorie de vârstă. Numărul pacienților cu diabet ar putea crește la 643 de milioane până în anul 2030 și la 783 de milioane până în 2045.

De asemenea, se estimează că 240 de milioane de persoane au diabet nediagnosticat. Peste 1,2 milioane de copii și adolescenți suferă de diabet de tip 1; peste jumătate dintre aceștia au sub 15 ani.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii