Fibrele, componente esențiale ale unei diete anticanceroase

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Fibrele, componente esențiale ale unei diete sănătoase

Deși fibrele reprezintă o componentă esențială a unei diete sănătoase, puțini oameni consumă cantitatea zilnică recomandată. Totuși, un nou studiu al cercetătorilor de la Stanford Medicine ar putea oferi motive convingătoare pentru creșterea aportului de alimente bogate în fibre, cum sunt semințele, alunele, legumele crucifere sau avocado.

Studiul, publicat recent în revista Nature Medicine, arată efectele epigenetice directe a două componente secundare produse în timpul digestiei fibrelor. Unele dintre aceste modificări în expresia genelor prezintă proprietăți anticanceroase.

Atunci când consumăm fibre, flora intestinală (microbiomul intestinal) produce acizi grași cu catenă scurtă. Acești compuși sunt mai mult decât o sursă de energie pentru corpul nostru: ei pot afecta în mod indirect funcționarea genelor. Cercetătorii au urmărit cum două acizi grași cu lanț scurt comuni în intestinul nostru, propionatul și butiratul, au modificat expresia genelor din celulele umane sănătoase, în celulele intestinale umane cu cancer de colon și în intestinele de șoarece.

Au fost descoperite modificări epigenetice directe la nivelul unor gene specifice care reglează proliferarea și diferențierea celulară, precum și apoptoza (moartea programată de celulelor) – toate acestea fiind importante pentru perturbarea sau controlul creșterii celulare necontrolate ce definește cancerul.

O legătură directă între fibre și prevenirea cancerului

„Am descoperit o legătură directă între consumul de fibre și modularea funcționării genelor cu efecte anticanceroase și credem că acesta este un mecanism global, deoarece acizi grași cu catenă scurtă care rezultă în urma digestiei fibrelor pot călători în tot corpul”, spune Michael Snyder, profesor de genetică la Stanford. Faptul că oamenii au o dietă săracă în fibre face ca microbiomul intestinal să nu fie alimentat suficient și să nu poată produce suficienți acizi grași cu lanț scurt. Acest fapt nu este bun pentru sănătatea noastră.

Având în vedere rata în creștere a cancerului de colon la persoanele tinere, rezultatele studiului pot fi utilizate la cercetarea unor efecte sinergice între dietă și tratamentul cancerului.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii