Microplasticul persistă în apa de băut chiar și după tratare

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Microplasticul persistă în apa de băut chiar și după tratare

Microplasticul, acele bucăți minuscule de plastic care provin din îmbrăcăminte, produsele de îngrijire personală, ustensilele de bucătărie și alte obiecte de uz zilnic, devine treptat o adevărată problemă. Rezistența lor le conferă o persistență ridicată în mediul înconjurător, inclusiv în corpul omului.

Mulți oameni deja sunt contaminați cu microplastic, iar expunerea noastră este zilnică, deoarece există puține reglementări în acest domeniu. Potrivit literaturii științifice, o porțiune semnificativă a expunerii la microplastic provine din apa de băut, deoarece stațiile de tratare a apei nu pot îndepărta în totalitate aceste bucăți minuscule de plastic.

Aproximativ 9 miliarde de tone de plastic au fost produse la nivel global de când a început fabricarea plasticului, dintre care o mare parte s-a degradat în fragmente din ce în ce mai mici, fără a dispărea în totalitate, formând o peliculă de pulberi fine de plastic ce acoperă planeta.

Aceste particule mici, cu dimensiuni de 5 mm și mai mici, sunt acum larg răspândite în solul și apa de pe glob. Stațiile de tratare a apelor uzate pot îndepărta o bună parte a acestor particule, însă nu suficient. Drept rezultat, o parte importantă a microplasticului este reintrodusă în mediu, cu posibilitatea de a transporta o serie de poluanți din apele uzate, precum bifenolii, antibioticele și PFAS (substanțele per- și polifluoroalchilate). Chiar dacă aceste substanțe nocive se întâlnesc sub formă de urme, expunerea prelungită poate duce la probleme grave de sănătate, cum sunt afecțiunile cardiovasculare și cancerul.

Studiile anterioare au scos la iveală dovezi ale efectelor toxice ale microplasticului la nivelul rețelei trofice, deși sunt necesare mai multe cercetători pentru a clarifica cum anume acționează microplasticul asupra organismului uman și ecosistemelor.

Există indicii că microplasticul poate duce la inflamații, stres oxidativ, răspunsuri imunitare și cancer, aceste efecte depinzând nu doar de tipul de plastic, ci și de prezența altor toxine atașate de microparticule. Un studiu recent a descoperit concentrații ridicate de microplastic a arterele pacienților ce au suferit atac vascular cerebral.

În general vorbind, există îngrijorări că poluarea cu microplastic ar putea perturba fotosinteza la scară largă, cu rezultate impredictibile.

În absența unor reglementări puternice în privința microplasticului, consumatorii aproape că sunt lăsați să se descurce singuri. Însă o informare corectă ne-ar putea ajuta să reducem expunerea în mod semnificativ.

De exemplu, un lucru important de ținut minte este faptul că microfibrele reprezintă o porțiune semnificativă a poluării cu microplastic, multe dintre acestea provenind din hainele confecționate din materiale sintetice. De aceea putem alege să cumpărăm îmbrăcăminte și textile cu mai puțin plastic.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

Informațiile de pe acest website au un caracter pur informativ și nu ar trebui utilizate în scop medical, legal sau pentru crearea unor documente de natură profesională. Informațiile prezentate nu ar trebui considerate absolut corecte, complete și actualizate la zi. 

© 2022-2025 Info Natura – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii