Ibuprofenul și naproxenul, asociate cu insuficiența cardiacă la diabetici

publicat de Florin Mitrea
92 vizualizări
Insuficiența cardiacă

Potrivit unui studiu prezentat la Congresul ESC 2022, utilizarea pe termen scurt a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) este legată de spitalizarea pentru insuficiență cardiacă la persoanele cu diabet de tip 2.

AINS sunt cele mai des utilizate medicamente antiinflamatoare, cele mai populare fiind aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Totuși, în ciuda largii lor răspândiri, ele pot avea unele efecte secundare.

„În cadrul studiului nostru, aproximativ unul din șase pacienți cu diabet de tip 2 a solicitat cel puțin o rețetă de AINS în decurs de un an”, a declarat dr. Anders Hold, de la spitalul Universității din Copenhaga, Danemarca, autorul principal al studiului. „În general, recomandăm întotdeauna ca pacienții să-și consulte medicul înainte de a începe tratamentul cu un nou medicament și sperăm ca, pe baza rezultatelor acestui studiu, să putem ajuta medicii să mai atenueze din riscurile asociate cu administrarea de AINS.”

La populația generală, utilizarea de AINS a fost asociată cu creșterea riscului de insuficiență cardiacă, însă lipsesc informațiile privind pacienții bolnavi de diabet de tip 2. Este posibil ca AINS să fie semnificativ mai dăunătoare oamenilor cu diabet de tip 2, deoarece aceștia prezintă un risc mai crescut de insuficiență cardiacă decât cei care nu sunt bolnavi de diabet.

Acest studiu a analizat relația dintre utilizarea pe termen scurt a AINS și incidența cazurilor de spitalizare pentru insuficiență cardiacă la persoanele cu diabet de tip 2. Cercetătorii au analizat bazele de date pentru a depista persoanele diagnosticate cu diabet de tip doi între anii 1998 și 2021. Pacienții cu insuficiență cardiacă și afecțiuni reumatologice care au necesitat tratament îndelungat cu AINS nu au fost eligibili.

Înainte de prima spitalizare pentru insuficiență cardiacă, au fost adunate informații despre prescripția de AINS orale (celecoxib, diclofenac, ibuprofen și naproxen). Legătura dintre utilizarea pe termen scurt a AINS și probabilitatea de spitalizare pentru insuficiență cardiacă a fost analizată printr-o abordare de tip crossover, în care fiecare pacient a fost propriul său control.

Studiul a inclus 331.189 de pacienți cu diabet de tip 2. Vârsta medie a fost de 61 de ani, iar 44% dintre participanți erau femei. În primul an de participare la studiu, 16% dintre pacienți au solicitat cel puțin o rețetă de AINS, în timp ce 3% au solicitat cel puțin trei rețete. Ibuprofenul a fost utilizat de 12,2% dintre pacienți, diclofenacul de 3,3%, naproxenul de 0,9%, iar celecoxibul de 0,4%. În perioada medie de 5,85 ani care a urmat, 23.308 de pacienți au fost spitalizați pentru prima dată cu insuficiență cardiacă.

Administrarea de AINS a fost asociată cu un risc crescut de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, intervalul de încredere 95% fiind 1,27-1,63. Atunci când AINS au fost analizate în mod individual, riscul de spitalizare pentru insuficiență cardiacă a crescut după utilizarea declofenacului și ibuprofenului. Celecoxibul și naproxenul nu au fost asociate cu o creștere a riscului, probabil datorită procentului redus de utilizare.

Cercetătorii au mai analizat riscul de insuficiență cardiacă pe subgrupe de pacienți. Nu a fost depistată nicio asociere la pacienții cu niveluri normale ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c) (sub 48 mmol/mol), ceea ce indică un diabet ținut bine sub control. O asociere puternică a fost descoperită la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani, în timp ce la pacienții sub 65 de ani nu a fost observată nicio asociere. Cea mai puternică asociere a fost observată la pacienții care au luat rar AINS sau care au luat AINS pentru prima dată.

Acesta a fost doar un studiu observațional și nu se poate trage concluzia că administrarea de AINS cauzează insuficiență cardiacă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că ar trebui luat în considerare un risc potențial crescut de insuficiență cardiacă atunci când se utilizează aceste medicamente. Dimpotrivă, datele indică faptul că poate fi sigur să se prescrie AINS pe termen scurt pentru pacienții cu vârsta sub 65 de ani și pentru cei cu diabetul ținut bine sub control.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii