Ghioceii, primele flori ale primăverii

publicat de Florin Mitrea
77 vizualizări
Ghioceii

Ghioceii sunt primele flori ale primăverii, adesea apărând când încă există zăpadă. În limba latină, numele lor este Galanthus, ceea ce înseamnă floare de culoare alb-lăptos.

De la distanță, toți ghioceii par la fel. Însă o examinarea mai îndeaproape arată variații subtile în privința mărimii, formei și texturii florii. Cele mai des întâlnite specii de ghioceii sunt Galanthus nivalis și Galanthus ikarieae, dar acum există sute de soiuri diferite. Introducerea de noi varietăți se datorează unei comunități internaționale de iubitori de ghioceii, care se autodenumesc „galantofili”.

Fiecare bulb de ghiocel produce 2-3 frunze alungite și înguste și o tulpină, în vârful căreia se află o floare de culoare albă. Florile au trei sepale mari (la exterior) și trei petale mult mai mici (la interior), care se suprapun pentru a forma un tub adesea împodobit cu o textură de culoare verde-lămâie. Florile atârnă la capătul unor tulpini arcuite și subțiri, ceea ce le permite să se balanseze la cea mai mică adiere de vânt. În zilele însorite, sepalele se ridică și fac ca florile să pară gata de decolare.

Cum pot fi plantați ghioceii

Ghioceii pot fi plantați toamna, sub formă de bulbi, sau primăvara, sub formă de plante. Bulbii sunt mici și ar trebui plantați la 6-8 cm adâncime și la 5-8 cm distanță unul de altul. Pentru cele mai bune rezultate, este bine ca bulbii să fie plantați imediat ce au fost achiziționați, pentru a nu avea timp să se usuce.

Ghioceii cresc cel mai bine într-un mediu răcoros. Ei iubesc lumina și un sol bogat și bine drenat. Plantarea în grupuri asigură cel mai mare impact, deoarece ghioceii sunt plante mici, de doar 10-15 cm înălțime.

Ghioceii pot fi plantați în umbra arborilor sau a arbuștilor, în fața straturilor cu flori, în zone împădurite, de-a lungul cursurilor de apă sau în alte locuri naturale. Pentru o înflorire timpurie, se recomandă plantarea bulbilor pe o pantă însorită, orientată spre sud.

Cum pot fi îngrijiți ghioceii

La fel ca alte plante de primăvară, ghioceii își folosesc frunzele pentru a genera energia necesară florilor din anul următor. De aceea, trebuie evitată tăierea frunzelor sau mutarea plantelor dintr-un loc în altul cât încă sunt verzi. După câteva săptămâni de la înflorire, frunzele se vor îngălbeni și vor dispărea de la sine.

Atunci când ghioceii cresc în locuri prielnice, ei se înmulțesc rapid și pot acoperi suprafețe întinse. Bulbii nu sunt afectați de aglomerație și rareori au nevoie de separare. Dacă dorim mutarea unor bulbi în altă parte, ei trebuie săpați și separați la începutul primăverii, imediat după înflorire și înainte de îngălbenirea frunzelor. Ei trebuie manipulați cu atenție pentru ca frunzele să rămână atașate și trebuie plantați cât mai repede cu putință.

De obicei, este nevoie de câțiva ani pentru a se forma pâlcuri mari de ghiocei, dar odată ce bulbii s-au naturalizat, plantele vor înflori în fiecare primăvară timp de multe generații.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign