Despre droguri și riscurile lor: cocaina

publicat de Florin Mitrea
48 vizualizări
Cocaina pulbere

Cocaina este un drog care induce stări de euforie intense și are potențialul de a crea o dependență puternică. Efecte similare cu acest drog mai induc amfetamina și metamfetamina.

Cocaina provine din frunzele plantelor de coca crescute în Columbia, Peru și Bolivia. Procesul de fabricare a drogului se desfășoară în laboratoare localizate în jungla îndepărtată, unde materia primă trece printr-o serie de transformări chimice.

Columbia produce aproximativ 90% din pulberea de cocaină care ajunge în Statele Unite. Cea mai mare parte a acestei cocaine pătrunde în S.U.A. prin Mexic.

Cum arată cocaina?

Clorhidratul de cocaină (HCl) este distribuit, de obicei, sub formă de pulbere albă și cristalină. HCl este adesea „diluat” cu o varietate de alte substanțe, în principal cu feniltetrahidroimodazotiazolă (dexamizolă), substanță care în trecut era utilizată ca medicament împotriva viermilor, dar acum nu mai este aprobată.

Se crede că această „diluare” este realizată pentru a spori cantitatea de drog și a crește profiturile traficanților ori pentru a prelungi efectele cocaine. Prin contrast, cocaina în stare pură (cocaina bazică sau cocaina crack) arată ca niște bucățele cu formă neregulată ale unui solid albicios.

Cum este utilizată cocaina?

Cocaina sub formă de pulbere (clorhidratul de cocaină) poate fi inhalată pe nas sau injectată în vină după o prealabilă dizolvare în apă. Cocaina crack se fumează, fie singură, fie împreună cu marijuana sau tutun.

Cocaina este utilizată, de asemenea, în combinație cu un alt opioid, așa cum este heroina, pentru a-i spori efectele.

Deși injectarea în venă sau în mușchi, inhalarea pe nas și fumatul sunt cele mai frecvente căi de utilizare a cocainei, toate membranele mucoase pot absorbi cocaina. Consumatorii de cocaina consumă adesea drogul până când sunt epuizați sau rămân fără drog.

Care sunt efectele cocainei?

Intensitatea efectelor euforice induse de cocaină depinde de cât de repede drogul ajunge în creier, fapt care depinde, la rândul său, de cantitatea utilizată și de modul de administrare.

Prin fumat sau injectare intravenoasă, cocaina ajunge în creier în câteva secunde, iar nivelurile sale se acumulează rapid. Aceasta duce la instalarea rapidă a efectelor sale euforice. Pe de altă parte, euforia indusă de inhalarea pe nas a drogului este mai puțin intensă și nu se instalează atât de rapid.

Alte efecte includ vigilență crescută, stări de excitație, neliniște, iritabilitate și anxietate.

Toleranța la cocaină se instalează rapid, ceea ce face ca utilizatorii să ia doze din ce în ce mai mari. Administrarea unor doze mari de cocaină sau uzul prelungit cauzează paranoia. Prăbușirea care urmează stării euforice este caracterizată prin epuizare mentală și fizică, somnolență și stare de depresie cu durata de câteva zile. După aceea utilizatorii simt nevoia intensă de a consuma din nou cocaină.

Care sunt efectele cocaine asupra corpului?

Efectele fiziologice ale cocaine includ creșterea pulsului și tensiunii arteriale, dilatarea pupilelor, insomnie și pierderea poftei de mâncare. Consumul de lungă durată de cocaină de puritate ridicată duce la efecte adverse grave pentru sănătate, cum sunt bătăi neregulate ale inimii, boală cardiacă ischemică, stop cardiac, convulsii, accident vascular cerebral și moarte.

La unii consumatori, inhalarea cocainei timp îndelungat duce la un sindrom respirator unic și la erodarea cavității nazale superioare.

Sursa: DEA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii