Cutremurele de pământ, influențate subtil de căldura solară

publicat de Florin Mitrea
4 vizualizări
Cutremurele de pământ, influențate subtil de căldura solară

Timp de decenii, seismologii încearcă să înțeleagă și să anticipeze cutremurele de pământ, însă aceste predicții rămân dificil de făcut. Însă acum oamenii de știință investighează o legătură interesantă între activitatea solară și evenimentele seismice de pe Pământ.

Seismologii înțeleg principiile mecanice fundamentele din spatele cutremurelor de pământ: pe măsură ce plăcile tectonice se deplasează, ele acumulează energie, care apoi este eliberată și duce la declanșarea unui eveniment seismic. Cu toate acestea, prezicerea cutremurelor continuă să reprezinte o provocare majoră, iar în lipsa unor predicții de încredere, orașele rămân vulnerabile în fața dezastrelor precum cutremurul de 9 grade din Japonia, din anul 2011, care a provocat un tsunami devastator ce a cauzat criza centralei nucleare de la Fukushima și decesul a peste 18.000 de persoane.

Studiile recente au investigat dacă Soarele sau Luna ar putea influența activitatea seismică. Unele cercetări sugerează că forțele mereice sau efectele electromagnetice ar putea interacționa cu scoarța, mantaua și nucleul Pământului, jucând un rol potențial în tiparele cutremurelor.

Rolul căldurii solare

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tsukuba și de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Industrială Avansată din Japonia investighează dacă climatul Pământului, în particular modificările de temperatură induse de căldura solară, afectează activitatea seismică. Studiul vine în completarea altui studiu din anul 2022, care a descoperit o conexiune între activitatea petelor solare și tiparele seismice, sugerând o potențială legătură cauzală.

„Căldura solară determină modificări ale temperaturii atmosferice, fapt care poate afecta lucruri precum proprietățile rocilor și mișcarea apei freatice”, spune Matheus Henrique Junqueira Saldanha, autorul studiului. „Astfel de fluctuații pot face rocile mai fragile și mai predispuse la fracturare, iar modificările precipitațiilor sau ale topirii zăpezii pot altera presiunea de la nivelul granițelor plăcilor tectonice. Chiar dacă acești factori ar putea să nu joace un rol major în cutremure, ei ar putea fi utilizați la prezicerea activității seismice.”

O predicție bazată pe date

Utilizând o serie de metode computaționale și matematice, cercetătorii au analizat datele despre cutremurele de pământ în paralel cu înregistrările activității solare și ale temperaturilor de la suprafața terestră. Ei au observat, printre altele, că atunci când au inclus în model temperaturile de suprafață, prognoza a devenit mai precisă, mai ales în cazul cutremurelor de mică adâncime. Acest lucru are sens, deoarece căldura și apa afectează predominant straturile superioare ale scoarței terestre.

Descoperirile sugerează că transferul căldurii solare la suprafața Pământului afectează activitatea seismică, dar într-un mod minor. Incorporarea predicțiilor privind activitatea solară în modelele temperaturii Pământului ar putea ajuta la prognozarea cutremurelor.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii