Cercetătorii sprijiniți de programul de astrobiologie al NASA au descoperit că cianurile ar fi putut ajuta la inițierea unor reacții metabolice importante pentru viața de pe Pământul timpuriu. Cianura este bine-cunoscută astăzi ca otravă pentru organisme precum cel uman, însă cu miliarde de ani în urmă se pare că această substanță ar fi jucat un rol important pentru viața de pe Pământ.
Când viața a apărut pe planeta noastră, condițiile erau total diferite față de cele existente astăzi. Oamenii de știință studiază de mult timp presupusa chimie a Pământului timpuriu și modul în care substanțele chimice disponibile în acea perioadă ar fi putut fi utilizate la formarea primelor reacții biologice ale vieții.
Cianura este unul dintre acești compuși chimici care ar fi putut fi prezenți la acea dată. Unele teorii sugerează că acidul cianhidric (cianura de hidrogen) a ajuns pe Pământ odată cu meteoriții. În faimosul experiment Miller-Urey, acidul cianhidric era un intermediar în reacțiile chimice care produceau aminoacizi atunci când amestecul prebiotic experimental era lovit cu o descărcare electrică pentru a simula fulgerul.
Experimentul Miller-Urey
În 1952, experimentul Miller-Urey a început cu apă, amoniac, hidrogen și metan, care, la acea vreme, erau considerate potențialii compuși din atmosfera timpurie a Pământului. După ce a fost supus unor descărcări electrice, amestecul a produs glicină, α-alanină și β-alanină. Au mai fost produse acidul aspartic și acidul α-aminobutiric (AABA), însă identificarea lor nu a fost certă cu tehnicile utilizate atunci. Acidul cianhidric a fost un intermediar important al reacțiilor chimice care au dus la producerea de aminoacizi. | Sursa: NASA ASTROBIOLOGY / AARON GRONSTAL
În cadrul noului studiu, cercetătorii au descoperit că cianura poate fi utilizată în reacțiile care formează compuși pe bază de carbon pornind de la dioxid de carbon (CO2). Teoriile actuale sugerează că dioxidul de carbon ar fi reprezentat o parte considerabilă a atmosferei timpurii.
Mai mult, cianurile ajută aceste reacții să aibă loc în lipsa proteinelor complexe din lumea vie de astăzi.
Echipa crede că aceste descoperiri vor ajuta astrobiologii să înțeleagă mai bine evoluția vieții pe Pământ, dar și potențialul existenței vieții pe alte planete.
Sursa: NASA.