Cele mai importante căi biologice din creier, afectate de boala Alzheimer

publicat de Florin Mitrea
130 vizualizări
Maladia Alzheimer

O analiză cuprinzătoare a literaturii științifice arată că procesele biologice legate de imunitate, metabolism și depresie sunt cel mai des raportate ca mecanisme ale bolilor.

Boala Alzheimer afectează aproape șase milioane de adulți din Statele Unite ale Americii, iar în anul 2050, numărul cazurilor s-ar putea dubla. Boala Alzheimer, o afecțiune neurologică foarte complicată, afectează capacitatea oamenilor de a trăi independent, provocând pierderi de memorie, confuzie, reducerea capacității de gândire, depresie, iluzii și agitație.

În prezent, există puține tratamente eficiente și niciun remediu cunoscut pentru această afecțiune, deoarece mecanismele biologice din spatele bolii nu sunt bine înțelese.

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au efectuat recent un studiu pentru a înțelege amploarea și diversitatea căilor biologice – reacțiile moleculare importante desfășurate în lanț, care declanșează modificări celulare – ce contribuie la boala Alzheimer. Ei au realizat acest lucru prin evaluarea sistematică a peste 200.000 de publicații științifice.

Echipa a descoperit că, în ciuda progreselor tehnologice semnificative, mecanismele biologice asociate cel mai frecvent, cum sunt cele legate de sistemul imunitar, metabolism și depresia pe termen lung, nu s-au schimbat semnificativ în ultimii 30 de ani, chiar dacă aproape toate căile biologice importante au fost asociate cu boala.

”Povara bolii Alzheimer crește constant, îndreptându-ne spre o epidemie neurologică”, a declarat Winston A. Hide, profesor asociat la Harvard Medical School. ”Descoperirile noastre arată nu numai că aceasta boală este incredibil de complexă, ci și că patologia sa include majoritatea căilor biologice cunoscute. Aceasta înseamnă că efectele bolii sunt mult mai extinse în corp decât am crezut.”

În urma analizării amănunțite a rezumatelor a 206.324 de articole științifice legate de demență, publicate începând cu anul 1990, și a examinării a 341 de căi metabolice cunoscute, oamenii de știință au tras concluzia că majoritatea (91%) acestor căi biologice au o legătură cu boala Alzheimer. Cercetătorii au mai descoprit că principalele 30 de căi biologice la care face referire literatura a rămas relativ aceleași pe parcursul a 30 de ani, ceea ce sugerează că studiile s-au concentrat doar pe un mic subset de procese metabolice asociate cu boala.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii