Ce sunt constelațiile?

publicat de Florin Mitrea
172 vizualizări
Constelații

Există câteva definiții diferite pentru constelații, dar mulți oameni cred că acestea sunt grupuri de stele. Adesea, aceste grupuri de stele arată ca o anumită formă pe cer, motiv pentru care au primit și un nume. Stele care formează constelații sunt departe de Pământ și nu nicio legătură una cu cealaltă. Unele stele dintr-o constelație pot fi aproape de noi, în timp ce altele pot fi foarte departe. Dar, dacă ar fi să desenăm linii pe cer între stele, ca un puzzle, și să folosim multă imaginație, imaginea creată ar arăta ca un obiect, animal sau persoană.

De-a lungul timpului, culturile din întreaga lume au avut nume și numere diferite de constelații, în funcție de ceea ce oamenii au crezut că văd pe cer. Astăzi există 88 de constelații recunoscute oficial.

Ce constelații pot fi văzute pe cerul nopții?

Constelațiile pe care le putem vedea noaptea depind de perioada anului. Pământul orbitează în jurul Soarelui o dată pe an. Porțiunea de spațiu pe care o vedem pe cerul nopții se schimbă pe măsură ce planeta înaintează pe orbită. Deci cerul nopții arată ușor diferit în fiecare noapte, deoarece Pământul se află într-un loc diferit de pe orbită. Stelele par în fiecare noapte să se deplaseze ușor spre vest față de locul în care se aflau cu o seară înainte.

Locul în care ne aflăm pe Pământ determină, de asemenea, ce stele și constelații pot fi văzute și cât de sus par să se ridice ele pe cer. Emisfera nordică este întotdeauna îndreptată într-o direcție diferită față de emisfera sudică. Aceasta înseamnă că observatorii de stele din Australia, de exemplu, au o vedere ușor diferită asupra cerului și pot vedea câteva constelații diferite decât cele din Europa sau Statele Unite.

De exemplu, să presupunem că ne aflăm în emisfera nordică și privim cerul nopții pe 21 septembrie. Probabil că vom putea vedea constelația Peștii. Dar nu vom putea vedea constelația Fecioara, pentru că această constelație se află de cealaltă parte a Soarelui. În acea perioadă a anului, stelele Fecioarei ar fi vizibile doar în timpul zilei, dar nu le-am putea vedea niciodată din cauza strălucirii soarelui nostru.

Care este diferența dintre astrologie și astronomie?

Astronomia este studiul științific al tuturor lucrurilor din spațiul cosmic. Astronomii și alți oameni de știință studiază stelele și galaxiile, majoritatea fiind situate la mulți ani-lumină distanță de Pământ. Studierea proprietăților științifice ale acestor obiecte în spațiu ne ajută să înțelegem cum a fost creat universul, ce altceva este dincolo de noi și unde ne aflăm în univers.

Astrologia nu este același lucru cu astronomia. Ca știință, astronomia urmează procesul științific, ceea ce implică dovezi și date. Astrologia se bazează pe credința că localizarea anumitor stele și planete pe cer poate prezice viitorul sau poate descrie cum este o persoană. În timp ce astrologia este importantă pentru unele tradiții culturale, susținerile sale nu se bazează pe dovezi științifice.

Sursa: NASA SCIENCE

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii