Familia orhideelor (fam. Orchidaceae) este cea mai cuprinzătoare familie de plante cu flori de pe pământ, având în jur de 28.000 de specii. De asemenea, este una dintre cele mai vechi familii de plante – a apărut în urmă cu aproximativ 100-125 de milioane de ani, la sfârșitul Cretacicului. Cu alte cuvinte, orhideele existau pe vremea dinozaurilor.
Fiind atât de vechi, orhideele au avut timp să evolueze într-o familie diversă de plante, având relații speciale cu polenizatorii și cu mediul. Există orhidee de toate culorile, parfumurile, dimensiunile și formele imaginabile. Orhideele reprezintă cu siguranță un caz de prea multe posibilități și prea puțin timp pentru a le colecționa pe toate.
Lucruri interesante despre orhidee
Majoritatea florilor sunt actinomorfe, adică au simetrie radială. Orhideele sunt, cu câteva excepții, zigomorfe, adică au simetrie bilaterală. De asemenea, toate orhideele au trei sepale (deși la unele pot părea doar două, deoarece cele două sepale laterale sunt contopite) și trei petale; cu toate acestea, una dintre petale a fost modificată sub formă de label (o structură asemănătoare unei buze).
Mărimea, forma și culoarea sepalelor, petalelor și labelului unei orhidee sunt determinate de polenizatorul specific pe care orhideea încearcă să îl atragă; iar acești polenizatori pot fi de la cel mai mic țânțar până la cel mai mare liliac.
Orhideele se pot înmulți asexuat sau sexuat. Înmulțirea asexuată se face pe cale vegetativă, prin cultivarea pseudobulbilor sau prin simpla divizare a unei orhidee simpodiale mari. Pentru înmulțirea sexuată, orhideele prezintă o structură denumită coloană, care are stigmatul și antera fuzionate într-o singură unitate. Polenul din anteră este protejat de un „capac” pentru prevenirea autopolenizării.
În plus, polenul orhideelor nu este o substanță liberă, sub formă de pulbere, ci este conținut în săculeți minusculi așezați deasupra unor bețișoare. Aranjamentul arată cam ca niște acadele minuscule. Odată ce o orhidee este polenizată, aceasta va produce o capsulă de semințe, care conține până la zeci de mii de semințe „goale”, lipsite de endosperm. Pentru ca aceste semințe să germineze, trebuie să aterizeze într-un loc care are condițiile de mediu corecte și ciuperca potrivită. Ciuperca este necesară pentru a produce nutrienții pentru embrionii înfloriți.
Orhideele sunt dificil de cultivat?
Cu siguranță nu! Important este să alegeți o specie de orhidee care are nevoie de condițiile de creștere pe care i le puteți oferi. Orhideele se întâlnesc în toate tipurile de climat de pe planetă, cu excepția a două: climatul permanent înghețat și climatul permanent uscat. Aceasta înseamnă că undeva există o orhidee care poate fi ușor cultivată în condițiile de mediu pe care le aveți acasă.
În plus, orhideele sunt hipoalergene, deoarece polenul lor există sub formă de săculeți, nu sub formă de praf ca la multe alte plante.
Sursa: American Orchid Society