K2-18 este o stea pitică roșie localizată în Constelația Leul, la o distanță de aproximativ 111 ani-lumină față de noi. Cunoscută și sub denumirea de EPIC 201912552, steaua găzduiește două exoplanete de tip super-Pământ: K2-18b și K2-18c.
K2-18c are o masă de aproximativ 7,5 ori mai mare decât cea a planetei noastre și orbitează steaua la fiecare nouă zile, motiv pentru care este prea fierbinte pentru a fi în zona locuibilă.
K2-18b are o rază de 2,2 ori mai mare decât cea a Pământului și este de aproximativ opt ori mai masivă. Planeta orbitează steaua la fiecare 33 de zile, la o distanță de circa 0,11 unități astronomice (UA), având un index de asemănare cu Pământul de 0,73. K2-18b primește de 1,28 ori mai multă lumină decât planeta noastră și are temperatura de echilibru de -2 grade Celsius.
Telescopul Spațial James Webb a detectat dioxid de carbon și metan, dar nu și amoniac, în atmosfera exoplanetei K2-18b, descoperire care se adaugă la studiile recente ce sugerează că exoplaneta ar putea fi o lume de tip Hycean – una care prezintă potențialul de a avea o atmosferă bogată în hidrogen și o suprafață acoperită cu oceane de apă.
În mod tradițional, căutarea vieții pe exoplanete s-a concentrat mai ales pe planele stâncoase de mici dimensiuni, însă lumile mai mari de tip Hycean sunt semnificativ mai potrivite pentru observații atmosferice.
Pe lângă dioxid de carbon și metan, astronomii au detectat semnalul mai slab al moleculelor de sulfură de dimetil.
Pe Pământ, sulfura de dimetil este produsă doar de formele de viață, în principal de către microbi, cum este fitoplanctonul marin, ceea ce sugerează posibilitatea existenței activității biologice pe K2-18b.
Observațiile viitoare ar trebui să poată confirma dacă sulfura de dimetil este prezentă în atmosfera exoplanetei într-o concentrație semnificativă.
Sursa: Sci.news