Alcoolul este responsabil pentru 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese din cauza cancerului în fiecare an în Statele Unite, fiind întrecut doar de fumat și obezitate. Însă care sunt mecanismele prin care alcoolul poate duce la cancer?
Studiile sugerează că există cel puțin cinci astfel de mecanisme diferite, riscul de cancer crescând odată cu cantitatea de alcool consumată. În plus, efectele cancerigene ale alcoolului par a fi mai pronunțate la persoanele cu o predispoziție genetică la cancer.
Băuturile alcoolice conțin etanol (sau alcool etilic), iar acesta este componenta centrală a primului mecanism prin care alcoolul cauzează cancer. Etanolul poate perturba metilarea ADN-ului, un proces prin care moleculele se fixează de ADN și determină activarea sau inactivarea genelor. Există gene responsabile pentru suprimarea creșterii tumorilor, iar studiile arată că metilarea acestor gene le dezactivează, ceea ce permite dezvoltarea mai departe a tumorii.
Etanolul rămâne problematic chiar și după ce organismul începe să îl metabolizeze. Inițial, o enzimă îl transformă într-un compus chimic denumit acetaldehidă (aldehidă acetică). Ambii acești compuși (etanolul și acetaldehida) sunt cancerigeni, iar atunci când ajung la nivelul mucoaselor gurii, gâtului sau esofagului, pot duce la cancer.
Mai mult, acetaldehida afectează direct ADN-ul și împiedică sinteza și repararea ADN-ului. Deoarece ADN-ul furnizează instrucțiunile pentru creșterea celulară, ADN-ul afectat poate cauza creșterea necontrolată a celulelor și apariția tumorilor. Celulele din cavitatea bucală și ficat, unde alcoolul este degradat la aldehidă acetică, prezintă un riscă mai ridicat de afectare a ADN-ului.
Al treilea mecanism implică moleculele nocive denumite specii reactive de oxigen (SRO). Aceste molecule sunt produși secundari naturali ai metabolismului, însă dacă se acumulează în cantități prea mari, pot cauza stres oxidativ, care afectează ADN-ul.
Studiile au arătat că abuzul de alcool crește nivelurile enzimei CYP2E1 de la nivelul esofagului, o enzimă care, în mod normal, metabolizează medicamentele. Nivelurile ridicate de CYP2E1 cresc producția de SRO, ducând la mutații genetice și la tumori. RSO perturbă, de asemenea, comportamentul celulelor, provocând multiplicarea și răspândirea lor necontrolate. La nivelul ficatului, RSO declanșează producția de substanțe inflamatorii și de colagen, ducând la ciroză hepatică; aceasta crește riscul de cancer.
Un al patrulea mecanism care leagă alcoolul de cancer implică efectul alcoolului asupra hormonului denumit estrogen. Alcoolul crește nivelurile de estrogen din sânge, ceea ce „alimentează” anumite tipuri de cancer de sân. În cazul în care celulele tumorale prezintă la suprafață receptori pentru estrogen, hormonul se fixează de aceștia și crește activitatea celulelor tumorale, amplificând creșterea și răspândirea lor. Cercetările sugerează că alcoolul declanșează formarea tumorilor de sân și exacerbează cancerul de sân pre-existent.
Un al cincilea mecanism care asociază alcoolul cu cancerul sugerează că alcoolul poate acționa ca un solvent al moleculelor cancerigene din alte surse, cum este fumul de tutun. Particulele din fum se dizolvă în alcool și facilitează pătrunderea lor în diferite țesuturi. Acest efect crește riscul de cancer bucal și de gât.
Legătura din alcool și cancerele de colon și rect este mai puțin evidentă, având la bază metabolismul acidului folic. Acidul folic este un nutrient care ajută la producerea celulelor sanguine și este implicat în metilarea ADN-ului. Însă consumul excesiv de alcool reduce nivelurile de acid folic din corp. Această deficiență de acid folic indusă de alcool poate duce la afectarea ADN-ului și la cancer.
În mod interesant, un studiu a constatat că oamenii care consumă mult alcool și au niveluri ridicate de acid folic din dietă sau suplimente alimentare prezintă un risc mai redus de dezvoltare a cancerului de ficat. Același lucru ar fi valabil și în cazul cancerului de colon.
Ne-am putea întreba dacă toate aceste mecanisme depind de tipurile de băuturi alcoolice consumate. Studiile arată că legătura dintre alcool și riscul de cancer există independent de băuturile alcoolice consumate.
Sursa: Live Science