Oamenii de știință au descoperit fragmente de ADN din urmă cu un milion de ani, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications. Localizate sub fundul Mării Scoției din nordul Antarcticii, aceste fragmente de materie organică pot avea o valoare inestimabilă în trasarea istoriei regiunii – cartografierea a ceea ce a trăit în ocean și în ce perioade.
Denumit ADNseda (ADN sedimentar antic), eșantioanele colectate se vor dovedi utile pentru înțelegerea modului în care schimbările climatice ar putea afecta Antarctica în viitor.
ADNseda este întâlnit în numeroase medii, inclusiv în peșteri terestre și permafrostul subarctic, din care au fost extrase mostre de ADN sedimentar antic cu vârsta de 400.000, respectiv 650.000 de ani.
Temperaturile scăzute, concentrația redusă de oxigen și lipsa radiațiilor ultraviolete (UV) fac din mediile marine polare, cum este Marea Scoției, locuri favorabile în care ADNseda să rămână intact.
ADN-ul recuperat a fost extras de pe fundul oceanului în anul 2019 și a trecut printr-un proces cuprinzător de control al contaminării pentru a exista certitudinea că markerii privind vârsta cuprinși în materialul genetic erau preciși.
Printre alte descoperiri, echipa de cercetători a identificat diatomee (organisme unicelulare) cu vârsta de 540.000 de ani. Aceasta ne ajută să înțelegem modul în care această parte a lumii a evoluat în decursul timpului.
Oamenii de știință au reușit să stabilească o legătură între abundența diatomeelor și perioadele călduroase – ultima perioadă caldă din Marea Scoției a fost în urmă cu 14.500 de ani. Apa caldă din acea perioadă a determina dezvoltarea întregii vieți marine din zona Antarcticii.
Noul studiu este o dovadă că tehnicile de analiză a ADNseda pot fi de ajutor pentru reconstituirea ecosistemelor din urmă cu sute de mii de ani, oferindu-ne perspective în privința evoluției oceanului. Oamenii de știință își perfecționează metodele de extragere a acestor frecvente de ADN antic și de înlăturare a interferențelor reprezentate de ADN-ul modern.
Îmbunătățirea cunoștințelor despre schimbările climatice din trecut și despre modul în care ecosistemele oceanice s-au adaptat acestora permite realizare unor modelări mai precise privind viitorul regiunii din jurul Polului Sud.
„Antarctica este unul dintre cele mai vulnerabile locuri de pe Pământ în fața schimbărilor climatice, iar studierea trecutului și prezentului acestui ecosistem marin este o chestiune de urgență”, conchid autorii studiului.
Sursa: Science Alert