Vulcanii din Antarctica ar putea cândva erupe?

publicat de Florin Mitrea
23 vizualizări
Vulcanii din Antarctica - Muntele Erebus

Antarctica este cel mai bine cunoscută pentru nesfârșitele întinderi de gheață și zăpadă. Însă mulți oameni nu știu că sub această fațadă înghețată se află zeci de vulcani. De fapt, sub masiva calotă glaciară din vestul continentului se întâlnește cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ, cu 138 de vulcani. Dintre aceștia, 91 au fost descoperiți în urma unui studiu din anul 2017, publicat în revista Geological Journal.

Așadar, unii dintre acești vulcani ar putea erupe cândva? Pentru geologi, această întrebare este în același timp ușoară și dificilă, în funcție de vulcanul despre care este vorba.

În timp ce acești vulcani, care reprezintă manifestarea la suprafață a materialului fierbinte din interiorul Pământului, sunt considerați tineri din punct de vedere geologic, oamenii de știință nu au putut stabili dacă ei sunt activi.

În prezent, în Antarctica sunt doar doi vulcani clasificați drept activi: (1) Insula Decepției (Deception Island), o masă de uscat situată la nord de continentul principal, parte a Insulelor Shetland de Sud, și (2) Muntele Erebus (Mount Erebus), cel mai înalt vârf din Antarctica (3.794 de metri) și cel mai sudic vulcan activ din lume.

„Erebus, care veghează asupra stației de cercetare McMurdo de pe Insula Scott, erupe încontinuu din anul 1972”, spune Cobor Bacon, cercetător științific la Lamont-Doherty Earth Observatory al Universității Columbia din New York.

Victoria Land (Antarctica)

Antarctica, un continent unic, fără o populație nativă

Continentul Antarctica reprezintă cea mai mare parte a regiunii antarctice. Antarctica este o regiune rece și îndepărtată din emisfera sudică [...]

De atunci, se știe că Muntele Erebus emite nori de gaze și aburi și chiar aruncă ocazional „bombe” de rocă, denumite în mod colectiv erupții stromboliene, potrivit NASA Earth Observatory. O caracteristică interesantă a vulcanului sunt lacurile de lavă din craterele sale, în care materialul topit este prezent la suprafață.

Pe de altă parte, Insula Decepției este caldeira unui vulcan activ, care a erupt ultima dată în 1970. Insula este considerată „verde”, adică nu este anticipată vreo erupție în curând.

În ciuda faptul că la suprafața continentului există doar doi vulcani activi, Antarctica este presărată cu fumarole – crăpături vulcanice care eliberează în aer gaze și vapori. În condițiile potrivite, emanațiile din fumarole pot crea turnuri ce gheață cu înălțimea de până la trei metri.

Vulcanii din Antarctica sunt monitorizați constant de către oamenii de știință, însă este dificilă prezicerea nu exactitate a unei eventuale erupții. Cu alte cuvinte, în afara celor doi vulcani deja activi, este greu de spus care dintre ceilalți vulcani ar putea erupe.

Muntele Erebus și Insula Decepției sunt monitorizate permanent cu un număr relativ mic de instrumente, în special seismometre care detectează activitatea seismică. Din când în când, vulcanologii desfășoară instrumente mai complexe pentru derularea unor studii mai aprofundate, însă acest lucru vine cu o serie de provocări logistice semnificative, comparativ cu alți vulcani din lume, mult mai accesibili. În plus, instrumentele științifice utilizate în Antarctica trebuie să fie foarte solide pentru a rezista condițiilor aspre din timpul lungilor nopți polare.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii