Națiunile Unite estimează că una din cinci persoane va avea peste 60 de ani până în 2025. Pe măsură ce populația îmbătrânește, oamenii de știință caută modalități de a ne îmbunătăți sănătatea. Aceștia au identificat mai multe semne distinctive ale îmbătrânirii, inclusiv uzura telomerilor, ca factori determinanți ai procesului de îmbătrânire.
Telomerii sunt „capacele de siguranță” de la capătul cromozomilor – ADN-ul ambalat în celulele noastre -, care ajută la menținerea stabilității genomului nostru. Uzura telomerilor se referă la scurtarea acestor capace de siguranță. Când telomerii ating o dimensiune extrem de scurtă, cromozomii devin instabili. Acesta este mecanismul principal prin care uzura telomerilor poate provoca îmbătrânirea.
Oamenii de știință au investigat modul în care aportul de vitamina D de 2000 UI/zi (50 micrograme) pe parcursul a patru ani a afectat lungimea telomerilor leucocitelor (un tip de celulele imunitare) la un grup de persoane de sex mixt, în principal albe, cu vârsta peste 50 de ani.
Rezultatele au arătat că grupul placebo a înregistrat o reducere de 1,8% a lungimii telomerilor, în timp ce grupul care a primit vitamina D a arătat doar o reducere de 0,2%. În comparație cu datele privind uzura telomerilor pe o perioadă de 10 ani, această reducere se traduce printr-o diferență de trei ani în reducerea telomerilor legată de vârstă. Interesant este că aceste beneficii nu au fost observate la persoanele care au luat orice fel de medicamente pentru colesterol.
Deși descoperirile sunt interesante, acest studiu nu a corelat reducerea telomerilor cu niciun rezultat funcțional. Există unele dovezi care leagă uzura telomerilor leucocitari de declinul funcției imunitare odată cu vârsta; cu toate acestea, această legătură este încă în curs de stabilire.
Unii oameni de știință se opun utilizării suplimentelor de vitamina D peste 1000 UI/zi, iar un studiu care a analizat suplimentele atât cu calciu, cât și cu vitamina D pe o perioadă de șapte ani a arătat o creștere a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare și o scădere a mortalității cauzate de cancer, fără nicio modificare a speranței medii de viață la femeile aflate la postmenopauză.
Deși descoperirile sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă încetinirea procesului de scurtare a telomerilor leucocitari cu ajutorul vitaminei D merită riscurile.