Vaccinul împotriva gripei ar putea reduce riscul de COVID-19

publicat de Florin Mitrea
101 vizualizări
Vaccin antigripal

Vaccinurile antigripale au un beneficiu surprinzător pentru sănătate: ele ar putea preveni și COVID-19, mai ales formele sale cele mai grave.

Un studiu realizat pe mai mult de 30.000 de lucrători în domeniul sănătății din Qatar a descoperit că persoanele care au primit o doză de vaccin antigripal prezentau un risc cu aproape 90% mai redus de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 în lunile de după vaccinare, comparativ cu persoanele care nu se vaccinaseră contra gripei.

Studiul, care a fost realizat la sfârșitul anului 2020, înainte de startul campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, confirmă descoperirile anterioare, care sugerau că stimularea sistemului imunitar de către vaccinurile antigripale ar putea ajuta organismul în lupta sa cu virusul SARS-CoV-2.

Beneficii colaterale

În primele luni ale pandemiei, în timp ce vaccinurile COVID-19 erau încă în curs de dezvoltare, oamenii de știință erau interesați să afle dacă vaccinurile deja existente oferă o oarecare protecție împotriva noului coronavirus. Însă găsirea unor dovezi în acest sens este o sarcină foarte dificilă, deoarece oamenii care se vaccinează împotriva altor boli decât COVID-19 ar putea lua și alte măsuri care să le reducă riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Pentru a reduce impactul acestor ”obiceiuri sănătoase”, cercetătorii din Qatar au analizat înregistrările medicale ale 30.774 de lucrători în domeniul sănătății din țară. Autorii studiului au urmărit 518 lucrători care fuseseră testați pozitiv la SARS-CoV-2 și i-au comparat cu peste 2.000 de participanți la studiu care nu fuseseră testați pozitiv. Persoanele care se vaccinaseră antigripal în acel sezon au prezentat un risc mai redus cu 30% de a fi testate pozitiv la SARS-CoV-2 și un risc mai redus cu 89% de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, comparativ cu participanții care nu se vaccinaseră împotriva gripei (deși numărul cazurilor grave a fost redus în ambele grupuri).

Günther Fink, epidemiolog la Universitatea din Basel, Elveția, spune că analiza din Qatar reduce șansele ca alte studii care au descoperit aceeași legătură să fie o întâmplare. Echipa sa a raportat că vaccinurile împotriva gripei au fost asociate cu un risc redus de deces la persoanele spitalizate cu COVID-19 în Brazilia.

Durata protecției

Nu se cunoaște cât de mult timp durează această protecție. Printre participanții la studiul din Qatar care s-au vaccinat antigripal și ulterior au contractat COVID-19, autorii a înregistrat infecții cu SARS-CoV-2 care au apărut, în medie, la aproximativ șase săptămâni după vaccinare. Se bănuiește ca aceste beneficii ar dura între șase luni și doi ani.

Nu este foarte clar de ce vaccinurile antigripale, în compoziția cărora intră un virus gripal omorât, ar oferi protecție împotriva COVID-19. Vaccinurile pregătesc sistemul imunitar să recunoască agenți patogeni specifici, dar stimulează și sistemele de apărare antivirală cu acțiune largă ale organismului, spun autorii studiului, care au descoperit semne ale unor astfel de răspunsuri la persoanele care au primit un vaccin antigripal.

Știind că vaccinurile împotriva gripei și altor boli pot oferi protecție împotriva COVID-19, chiar dacă doar parțială și pentru o perioadă limitată, ar putea reduce daunele cauzate de o viitoare pandemie înainte ca un vaccin pentru acea boală să fie dezvoltat.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii