Uraganele și caracteristicile lor

publicat de Florin Mitrea
274 vizualizări
Uraganul Humberto

Uraganele sau cicloanele tropicale sunt sisteme meteorologice masive caracterizate prin vânturi puternice și precipitații abundente. Adesea, ele durează mai mult de o săptămână și călătoresc cu viteze de 15-30 km/h înainte de a se epuiza.

Uraganele se formează deasupra apelor tropicale și subtropicale. Ele se intensifică pe măsură ce se deplasează, prin acumularea de căldură și energie de la nivelul oceanului.

Formarea uraganelor

Uraganele sunt alimentate de apele calzi ale oceanelor. Atunci când apa se evaporă, aerul umed este împins în sus de către curenții ascendenți, formând norii. Pe măsură ce furtuna se intensifică, vânturile periferice execută o mișcare circulară permanentă, fenomen pe care meteorologii îl numesc „circulație închisă”.

Sensul de rotație depinde de localizarea uraganului: în emisfera nordică rotația are loc în sens invers acelor de ceasornic, iar în emisfera sudică ea are loc în sensul acelor de ceasornic. Aceste vânturi care se rotesc duc la formarea „ochiului” uraganului – zona calmă și clară din centrul acestuia.

Pentru ca perturbațiile atmosferice să se transforme în uragan, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții de mediu:

  • apele oceanice să fie calde (de cel puțin 27 de grade Celsius);
  • existența unei instabilități atmosferice cauzate de diferențele de temperatură, în care temperaturile scad odată cu creșterea altitudinii;
  • existența aerului umed la altitudine medie;
  • distanța față de ecuator să fie de cel puțin 320 km (datorită efectului Coriolis);
  • existența unor modificări minore ale vitezei sau direcției vântului pe verticală.

Vânturile

Vânturile reprezintă o caracteristică majoră a uraganelor. Ele bat în aceeași direcție și cu aceeași viteză și colectează aerul de la suprafața oceanului.

În funcție de viteza vântului, uraganele sunt clasificate în cinci categorii. Un uragan de categoria I are vânturi ce bat cu 120 km/h, iar un uragan de categoria a V-a are vânturi ce bat cu peste 300 km/h.

Presiune

Uraganele se formează datorită diferențelor dintre zonele cu presiune ridicată și cele cu presiune scăzută. Odată format, un uragan își formează propriul sistem de presiune. Presiunea aerului din centrul uraganului este mai mică decât cea din jurul centrului și decât cea a mediului prin care furtuna se deplasează.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii